3 december: VN Wereld Gehandicaptendag

3 december hebben de Verenigde Naties uitgeroepen tot Wereld Gehandicaptendag. Een dag waarop SDW even stil wil staan bij haar voortrekkersrol als het gaat om het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking. 

Erbij horen

Afgelopen jaar heeft SDW op verschillende momenten aandacht gevraagd voor de naleving van dit VN-verdrag. In het verdrag staat dat mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking dezelfde rechten hebben als andere mensen. Zij hebben bijvoorbeeld recht om te wonen waar zij willen, zelf beslissingen te nemen, openbaar vervoer, naar school te gaan en te werken. Doel is een samenleving waarin iedereen erbij hoort en waaraan alle mensen kunnen deelnemen.

Talenten ontwikkelen en inzetten

“Het VN-verdrag sluit aan bij onze visie en missie”, zegt Brigite van Haaften, bestuurder van SDW. “Wij ondersteunen mensen met een verstandelijke beperking, zodat zij zo zelfstandig mogelijk mee kunnen doen in de maatschappij, binnen hun mogelijkheden. Wij zien hun talenten en ondersteunen hen erbij om die talenten te kunnen ontwikkelen en te kunnen inzetten.”

SDW ‘doet’ het VN-verdrag

Bij SDW kunnen cliënten wonen en werken zoals zij willen, binnen hun mogelijkheden. Zo heeft SDW een diversiteit aan woonlocaties, dagbestedingslocaties en werkplekken bij bedrijven en organisaties in de regio. Onze ambulante begeleiders zorgen ervoor dat volwassenen zelfstandig kunnen wonen en leven en kinderen deel kunnen nemen aan het onderwijs. Zelf is SDW gestart met de cliënttraining ‘Zeg nou zelf’. Daarnaast hebben cliënten als ervaringsdeskundigen gesproken met gemeenteraadsleden en wethouders over de toegankelijkheid van gebouwen en openbaar vervoer. SDW heeft het thema VN-verdrag op verschillende momenten onder de aandacht gebracht van cliënten, medewerkers en in gesprekken met gemeenten.
 

Liever iemand persoonlijk spreken? Kom in contact met een van onze medewerkers

Plan een afspraak met een van onze medewerkers, of stel gewoon eerst wat vragen.