Aandacht voor het coronavirus binnen SDW
Bij SDW volgen we het nieuws rondom het coronavirus op de voet. We blijven alert. We volgen de landelijke richtlijnen. Hieronder lees je wat dit voor jou als cliënt, familielid, netwerk en/of bezoeker betekent. Per locatie kunnen de richtlijnen afwijken. Heb je vragen? Overleg dan met je persoonlijk begeleider bij SDW.
Deze pagina is bijgewerkt op 15 maart 2023.
Vrijdag 10 maart vertelde de overheid dat alle maatregelen rondom het coronavirus niet langer nodig zijn. Wel roept het kabinet op om je gezonde verstand te blijven gebruiken bij griep- of verkoudheidsklachten. Het is altijd verstandig thuis te blijven als je ziek bent. Bij lichte klachten overleg je met je werkgever. Ook de adviezen om in je elleboog te hoesten of te niezen, regelmatig handen te wassen en voor voldoende frisse lucht te zorgen, blijven bestaan.
Maatregelen in de zorg
In de zorg en dus ook bij SDW gaan we vanaf nu met corona om zoals met andere infectieziektes. Dat betekent dat we extra voorzichtig zijn bij kwetsbare mensen. We maken dus een onderscheid tussen woonlocaties met kwetsbare mensen en woon- en dagbestedingslocaties met minder kwetsbare mensen.
Het medisch team van SDW heeft per woonlocatie met kwetsbare cliënten beleid opgesteld wat te doen bij klachten, een positieve test of een uitbraak. Dit beleid komt overeen met de landelijke richtlijnen van de overheid en de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN). Kort gezegd: bewoners van deze locaties moeten bij verkoudheidsklachten nog steeds een PCR-test doen. En bij uitbraak (twee of meer positieve testen) is de beste aanpak om iedereen thuis te houden. Dit voorkomt verspreiding.
Voor dagbestedingslocaties en woonlocaties met minder kwetsbare bewoners gelden geen coronamaatregelen meer. Je volgt wel de algemene adviezen op. Die adviezen zijn:
- Blijf thuis wanneer je ziek bent.
- Vermijd bij klachten fysiek contact met mensen die ernstig ziek kunnen worden van een luchtweginfectie. Als fysiek contact toch nodig is, draag dan een mondkapje.
- Hoest en nies in je elleboog. En was vaak en goed je handen met water en zeep, ook als je geen klachten hebt.
- Zorg voor voldoende ventilatie van binnenruimtes.
Mondkapje dragen
Het dragen van een mondkapje is niet verplicht. Als jij je veiliger voelt met een mondkapje, dan mag je natuurlijk wel een mondkapje dragen. Dat geldt ook voor medewerkers van SDW. Bij besmettingen op een locatie kan het ook zijn dat medewerkers weer mondkapjes gaan dragen. En als een zorgmedewerker (lichte) klachten heeft, dan moet hij of zij een mondkapje dragen in de buurt van kwetsbare cliënten.
Meer informatie vanuit RIVM en overheid
Bij SDW volgen we de richtlijnen van de overheid en de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN). Wil je meer weten: ga naar de website www.rijksoverheid.nl/corona