Aandacht voor het coronavirus binnen SDW

Bij SDW volgen we het nieuws rondom het coronavirus op de voet. We blijven alert. We volgen de richtlijnen van de overheid. Hieronder lees je wat dit voor jou als cliënt, familielid, netwerk en/of bezoeker betekent. Per locatie kunnen de richtlijnen afwijken. Heb je vragen? Overleg dan met je persoonlijk begeleider bij SDW.

Update 21 september 2021

Er zijn gelukkig weinig mensen ziek door corona. Veel coronamaatregelen worden afgebouwd, zoals het houden van 1,5 meter afstand. De nieuw afspraken gaan in vanaf zaterdag 25 september. Hieronder vind je de belangrijkste wijzigingen: 

 • Vanaf zaterdag 25 september hoef je géén 1,5 meter afstand meer te houden. Ook hoef je geen mondkapje meer te dragen (behalve in het taxivervoer en busvervoer). Dit geldt voor cliënten en voor medewerkers. Heb je last van klachten? Volg dan de dan de landelijke richtlijnen.   
 • Per 25 september gaat de dagbesteding gaat weer volledig open. Er mogen dan ook weer meerdere dagbestedingslocaties bezocht worden.  
 • We krijgen veel vragen over de 3e prik. De richtlijnen hiervoor zijn nog niet helemaal duidelijk. Voor meer informatie kun je kijken op de website van het RIVM. We houden je natuurlijk op de hoogte.  
 • Heb je zelf klachten of ben je in contact geweest met een besmet persoon in directe omgeving? Volg dan het de landelijke richtlijnen en laat je testen bij de GGD. 

Ook krijgen we veel vragen over problemen met het verkrijgen van de QR-codes voor clienten. Hierbij gelden de volgende richtlijnen:

 • Het gele vaccinatieboekje/de registratiekaart coronavaccinatie is geen geldig toegangsbewijs.
 • Heb je corona doorgemaakt? Controleer eerst bij de huisarts of dit goed geregistreerd staat.
 • Heb je problemen met QR-code? Stuur een mail naar medischteam@sdwzorg.nl, met de volgende informatie: je naam, geboortedatum, huisarts en de vaccinatiedatums.
 • Heb je een QR-code maar geen smartphone? Dan kun je de QR code ook printen via www.coronacheck.nl/print. Hiervoor heb je een DigiD nodig. 
 • Andere vragen? Neem contact op met het medisch team!

Belangrijk blijft: Heb je klachten? Laat je testen. Heb je geen corona? Dan mag je naar dagbesteding of de afspraak met ons. Ben je heel erg verkouden? Dan raden we je aan toch thuis te blijven tot de klachten minder zijn.

Advies aan cliënten

Heb je klachten als verkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts? Blijf thuis en meld het gelijk bij je persoonlijk begeleider en laat je testen bij de GGD. We geven geen handen meer. Was ook vaak je handen. En heb je een afspraak of ga je naar dagbesteding of het dagcentrum toe? Neem dan de vragenlijst door:

Dagbesteding voor volwassenen

Onze dagbestedingslocaties zijn geopend. Je mag vanaf 25 september weer meedere dagbestedinglocaties bezoeken. Ook mogen er dan meer personen in een (taxi)bus. Heb je klachten? Zoals verkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts? Dan moet je natuurlijk thuisblijven! En je laten testen. Heb je vragen? Neem dan contact op met je persoonlijk begeleider van dagbesteding. 

Mag je op bezoek komen bij cliënten?

Bezoekers zijn welkom. Hieronder vind je de algemene afspraken voor bezoek*.

 • Houd je aan de landelijke richtlijnen.  
 • Kom niet op bezoek als de bezoeker of de cliënt klachten heeft. Bij twijfel overleg je met je persoonlijk begeleider.
 • Was je handen vooraf en na afloop en schud geen handen.  

* Per cliënt of locatie kunnen er andere afspraken zijn. Bijvoorbeeld als er een (kans op een) coronabesmetting is. Informeer daarom vooraf naar de afspraken.   

Mogen clienten op bezoek gaan?

Cliënten mogen ook zelf op bezoek gaan. Hiervoor gelden dezelfde afspraken als wanneer bezoek naar de cliënt komt. Je vindt deze afspraken hierboven.  

Mag je gaan logeren bij netwerk of een familielid? 

Wooncliënten mogen logeren. Word je tijdens het logeren ziek? Of krijgt een van de huisgenoten klachten? Neem dan contact op met je persoonlijk begeleider voordat je terugkomt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je in quarantaine moet of getest wordt.  

Testen van cliënten

Het testen van cliënten die bij SDW wonen, gaat via het medisch team en niet via het landelijke nummer. Het medisch team neemt door de weeks de testen bij onze cliënten af. TWB neemt in het weekend de testen bij onze clienten af. De cliënten worden getest in de eigen woonomgeving. En het medisch team kan hierdoor de juiste adviezen geven aan de woonlocatie wat zij moeten doen. 

Contact gehad met een coronabesmet persoon? 

Bij nauw contact met een coronabesmet persoon geldt voor cliënten het volgende:

 • Is een cliënt niet gevaccineerd? Dan moet de cliënt 10 dagen in quarantaine. Dat betekent 10 dagen niet meedoen met groepsactiviteiten of dagbesteding. Ook als de cliënt na 5 dagen getest wordt en deze test is negatief.
 • Is een cliënt wel gevaccineerd? En is het langer dan twee weken geleden dat de cliënt zijn of haar tweede prik heeft gehad?  Dan kan de cliënt na 5 dagen een test doen. Is deze negatief? Dan mag hij of zij uit quarantaine. En dus meedoen met activiteiten of dagbesteding. 

Vrijwilligers en vrijetijdsbesteding

Vrijwilligers zijn gelukkig weer aan de slag. Ook onze vrijetijdsbesteding is weer van start. Deelnemens van de activiteiten worden hiervan op de hoogte gesteld.  

Wanneer gebruik in een mondkapje bij SDW? 

Je draagt een mondkapje in het taxivervoer en busvervoer. Maar voel je je veiliger met mondkapje op? Ook dan mag je een mondkapje dragen. Bij twijfel overleg je met je persoonlijk begeleider.    

Waar moet ik op letten als ik (en/of mijn kinderen) op vakantie ga?  

Houd je aan de reisadviezen van de overheid. Kijk hiervoor op https://www.wijsopreis.nl. Reis jij (en/of je kinderen) de komende weken naar een land met een rood of oranje reisadvies? Dan moeten jullie nadat je thuis bent gekomen altijd in quarantaine. Je kan dus niet naar de dagbesteding en opvang toe. Bij terugkomst neem je contact op met je persoonlijk begeleider. Woon je bij SDW? Dan blijf je in die periode op je kamer.

Voor iedereen die naar Nederland komt uit het buitenland is het advies: test jezelf. Ook na vaccinatie of als je corona hebt gehad, kun je het virus namelijk nog bij je dragen en anderen besmetten. Kom je uit een land met een geel reisadvies? En ben je nog niet volledig gevaccineerd of ben je hersteld van corona? Dan is het dringende advies om op dag 2 en dag 5 na aankomst een gratis coronatest bij de GGD of een zelftest te doen. 

Afspraken (begeleid) werken

Werk je (begeleid) bij een andere werkgever, zoals WVS of een supermarkt? Dan gelden hiervoor de regels van de werkgever hoe om te gaan met het voorkomen van een coronabesmetting. Twijfel je? Overleg met je persoonlijk begeleider. 

Hoe word ik geinformeerd bij een besmetting? 

Het medisch team houdt de situatie onder al onze cliënten heel goed in de gaten. Treffen we maatregelen die gevolgen hebben voor meerdere cliënten? Dan informeert het team de cliënten en het netwerk.  

Vertrouwenspersonen binnen SDW

Heb jij vragen over de regels? Maak je je zorgen? Voel je je soms alleen? Je bent niet de enige. Hier hebben meer mensen last van. Belangrijk is dat je dit bespreekt met mensen om je heen. Zoals familie of vrienden. Bij SDW kan je hiervoor terecht bij je persoonlijk begeleider. Wil je liever een keer praten met iemand die er niets mee te maken heeft? We hebben ook vertrouwenpersonen met wie je kan praten. Je vindt hen op https://www.sdw.nl/mijn-sdw/vertrouwenspersoon.

Meer informatie vanuit RIVM en overheid

Bij SDW volgen we de richtlijnen van de overheid. Wil je meer weten: ga naar de website www.rijksoverheid.nl/corona 

Liever iemand persoonlijk spreken?
Kom in contact met een van onze medewerkers

Plan een afspraak met een van onze medewerkers, of stel gewoon eerst wat vragen.