Aandacht voor het coronavirus binnen SDW

Bij SDW volgen we het nieuws rondom het coronavirus op de voet. We blijven alert. We volgen de richtlijnen van de overheid. Hieronder lees je wat dit voor jou als cliënt, familielid, netwerk en/of bezoeker betekent. Per locatie kunnen de richtlijnen afwijken. Heb je vragen? Overleg dan met je persoonlijk begeleider bij SDW.

Basisregels

Hou je altijd aan de basisregels, zie ook de landelijke richtlijnen. Die basisregels zijn:

 • Bij klachten: blijf thuis en laat je testen. Ook als je al geprikt bent.
 • Ben je positief getest? En heb je dus corona? Blijf dan thuis. Dit geldt ook voor jouw huisgenoten. Zij laten zich op dag 5 testen. 
 • Draag een mondkapje op de plekken waar dat nodig is.
  - Op jouw woonlocatie hoef je geen mondkapje te dragen
  - Kinderen onder de 12 jaar hoeven geen mondkapje te dragen
 • Ontvang maximaal 4 gasten per dag. 
 • Houd 1,5 meter afstand van anderen. Dat is veiliger.
 • Geef andere mensen geen hand.
 • Was vaak en goed je handen.
 • Hoest en nies in je elleboog.
 • Zorg voor frisse lucht in huis.

Vragenlijst gezondheid

Voor je naar de dagbesteding komt of naar je afspraak met SDW stellen we vragen over je gezondheid. Dit doen we om te voorkomen dat jij of onze medewerkers ziek worden door het coronavirus. Vragenlijst gezondheid SDW 12 jaar en ouder

Voor kinderen tot 12 jaar volgen we de beslisboom van BOINK

Ook voor kinderen van 4 tot en met 18 jaar geldt: bij (milde) klachten blijf je thuis en laat je je testen. Met een negatieve testuitslag zijn kinderen met verkoudheidsklachten wel welkom.

Heb je klachten? Laat je testen!

Heb je klachten als verkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts? Blijf thuis en meld het gelijk bij je persoonlijk begeleider. En laat je testen! Blijf thuis tot je de testuitslag weet. Cliënten en medewerkers vallen níet onder het advies dat een zelftest voldoende is bij milde klachten. Dit omdat er bij SDW cliënten zijn met een slechte gezondheid en daardoor extra kwetsbaar.

Het testen van cliënten die bij SDW wonen, gaat via het medisch team en niet via het landelijke nummer. Het medisch team neemt de test af in de eigen woonomgeving. Het medisch team kan hierdoor de juiste adviezen geven aan de woonlocatie wat zij moeten doen. Cliënten die niet bij SDW wonen, maar alleen dagbesteding en/of ambulante ondersteuning krijgen, laten zich testen bij GGD (coronatest.nl). 

Ben je getest en heb je geen corona? Dan mag je naar de dagbesteding of de afspraak met ons komen. Ben je heel erg verkouden? Dan raden we je aan toch thuis te blijven tot de klachten minder zijn.

Bij een positieve test: blijf thuis en vermijd contact met anderen, ook als zij gevaccineerd zijn.

Coronatoegangsbewijs (QR-code)

De verantwoordelijkheid voor het aanvragen van de QR-code ligt bij het netwerk van de cliënt óf bij de begeleider, mits daar toestemming voor is gegeven door de cliënt. De QR code kan je laten zien op je smartphone via de app CoronaCheck. Of op papier via https://www.coronacheck.nl/print. In beide gevallen heb je een DigiD.nl nodig. Of je vraagt de QR-code telefonisch via 0800-1351. Houd hierbij het BSN nummer van de cliënt bij de hand. 
 
Heb je vragen of problemen bij het aanvragen van de QR-code. Neem contact op met het medisch team via e-mail medischteam@sdwzorg.nl met de volgende informatie: (meisjes) achternaam, BSN nummer, woonplaats, geboortejaar, datum en batchnummer vaccinaties. Let op: het medisch team kan zelf geen QR-codes aanvragen.

Mag je op bezoek komen bij cliënten? Mogen cliënten op bezoek gaan?

In principe is bezoek welkom en mogen cliënten op bezoek gaan. Hou je hierbij aan de landelijke richtlijnen. Het advies is maximaal 4 gasten per dag te ontvangen. Bezoekers dragen binnen gebouwen van SDW een mondkapje. Per cliënt of locatie kunnen er andere afspraken zijn. Bijvoorbeeld omdat er (kans op) een coronabesmetting is. Informeer daarom vooraf naar de afspraken.

Ben je gaan logeren en word je tijdens het logeren ziek? Neem dan contact op met je persoonlijk begeleider voor je terugkomt.

Heb je contact gehad met een coronabesmet persoon? 

 • Bij een besmette huisgenoot moet je in quarantaine. Op dag 5 laat je jezelf testen. Bij een negatieve uitslag mag je uit quarantaine en weer naar buiten. Dit geldt voor woongroepen, cliënten en medewerkers.
 • Bij nauw contact met een coronabesmet persoon geldt voor cliënten van SDW dat zij altijd contact opnemen met hun (persoonlijk) begeleider om te overleggen welke stappen gevolgd moeten worden. De persoonlijk begeleider vraagt daarvoor een advies op maat aan het medisch team.

Mondkapje dragen

Je draagt weer op meer plekken je mondkapje: 

 • Medewerkers, cliënten en bezoekers dragen mondkapjes binnen de gebouwen van SDW als zij zich verplaatsen en als er geen 1,5 meter afstand gehouden kan worden. Zit je (op je werkplek) en heb je daarbij 1,5 meter afstand tot anderen, dan kan je mondkapje af.
 • Ambulante medewerkers dragen een mondkapje als zij je thuis komen bezoeken. Dit houden zij tijdens hun bezoek op.

Waar moet ik op letten als ik (en/of mijn kinderen) op vakantie ga?  

Houd je aan de reisadviezen van de overheid. Kijk hiervoor op https://www.wijsopreis.nl
Voor iedereen die naar Nederland komt uit het buitenland is het advies: test jezelf. 

Afspraken (begeleid) werken

Werk je (begeleid) bij een andere werkgever, zoals WVS of een supermarkt? Dan gelden hiervoor de regels van de werkgever hoe om te gaan met het voorkomen van een coronabesmetting. Twijfel je? Overleg met je persoonlijk begeleider. 

Hoe word ik geïnformeerd bij een besmetting? 

Het medisch team houdt de situatie onder al onze cliënten heel goed in de gaten. Treffen we maatregelen die gevolgen hebben voor meerdere cliënten? Dan informeert het team de cliënten en het netwerk.  

Derde prik (boostervaccinatie)

Cliënten van 18 jaar en ouder die bij SDW wonen, kunnen een 3e prik krijgen tegen het coronavirus. Na een paar maanden na de eerste twee prikken, daalt de bescherming tegen het coronavirus namelijk een beetje. Met deze 3prik wordt de bescherming weer op peil gebracht. "Je moet dit zien als een soort oppepper", zei minister De Jonge. Dit helpt om de meest kwetsbare mensen in de samenleving nog beter te beschermen.

Volgens de huidige planning van de overheid zijn onze woonlocaties in januari aan de beurt om deze 3prik te krijgen. Dit wordt een prik met het vaccin Pfizer. Dat gaat goed in combinatie met de Moderna-prikken die de wooncliënten al hebben gehad. SDW heeft alle gegevens aangeleverd bij de GGD. We wachten nu op meer informatie en data vanuit de GGD. Wooncliënten worden vanuit de woonlocatie verder geïnformeerd. 

Vertrouwenspersonen binnen SDW

Heb jij vragen over de regels? Maak je je zorgen? Voel je je soms alleen? Je bent niet de enige. Hier hebben meer mensen last van. Belangrijk is dat je dit bespreekt met mensen om je heen. Zoals familie of vrienden. Bij SDW kan je hiervoor terecht bij je persoonlijk begeleider. Wil je liever een keer praten met iemand die er niets mee te maken heeft? We hebben ook vertrouwenspersonen met wie je kan praten. Je vindt hen op https://www.sdw.nl/mijn-sdw/vertrouwenspersoon.

Meer informatie vanuit RIVM en overheid

Bij SDW volgen we de richtlijnen van de overheid en de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN). Wil je meer weten: ga naar de website www.rijksoverheid.nl/corona 

Tip: Steffie legt in eenvoudige taal uit over het coronavirus, testen en vaccineren op de website: https://corona.steffie.nl

Liever iemand persoonlijk spreken?
Kom in contact met een van onze medewerkers

Plan een afspraak met een van onze medewerkers, of stel gewoon eerst wat vragen.