Aandacht voor het coronavirus binnen SDW

Bij SDW volgen we het nieuws rondom het coronavirus op de voet. We blijven alert. We volgen de richtlijnen van de overheid. Hieronder lees je wat dit voor jou als cliënt, familielid, netwerk en/of bezoeker betekent. Per locatie kunnen de richtlijnen afwijken. Heb je vragen? Overleg dan met je persoonlijk begeleider bij SDW.

Update 13 juli 2021

In Nederland zijn weer meer mensen ziek door het coronavirus. We blijven daaromk voorzichtig. Was goed je handen. Houd afstand. Hoest in je ellenboog. Heb je klachten? Blijf dan thuis! Laat je testen. En meld dit aan je persoonlijk begeleider. 

Advies aan cliënten

Heb je klachten als verkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts? Blijf thuis en meld het gelijk bij je persoonlijk begeleider en laat je testen. We geven geen handen meer. Was ook vaak je handen. En heb je een afspraak of ga je naar dagbesteding of het dagcentrum toe? Neem dan de vragenlijst door:

Dagbesteding voor volwassenen

Onze dagbestedingslocaties zijn geopend. Vanaf 21 juni mag je weer twee dagbestedingslocaties bezoeken. Ook mogen er dan meer personen in een (taxi)bus. Heb je klachten? Zoals verkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts? Dan moet je natuurlijk thuisblijven! En je laten testen. Heb je vragen? Neem dan contact op met je persoonlijk begeleider van dagbesteding. 

Mag je op bezoek komen bij cliënten?

Bezoekers zijn welkom. Hieronder vind je de algemene afspraken voor bezoek*.

  • Houd je aan de landelijke richtlijnen.  
  • Kom niet op bezoek als de bezoeker of de cliënt klachten heeft.  
  • Bezoekers houden 1,5 meter afstand van elkaar.  
  • Was je handen vooraf en na afloop en schud geen handen.  

* Per cliënt of locatie kunnen er andere afspraken zijn. Bijvoorbeeld als er een (kans op een) coronabesmetting is. Informeer daarom vooraf naar de afspraken.   

Mogen clienten op bezoek gaan?

Cliënten mogen ook zelf op bezoek gaan. Hiervoor gelden dezelfde afspraken als wanneer bezoek naar de cliënt komt. Je vindt deze afspraken hierboven.  

Mag je gaan logeren bij netwerk of een familielid? 

Wooncliënten mogen logeren. Word je tijdens het logeren ziek? Of krijgt een van de huisgenoten klachten? Neem dan contact op met je persoonlijk begeleider voordat je terugkomt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je in quarantaine moet of getest wordt.  

Testen van cliënten

Het testen van cliënten die bij SDW wonen, gaat via het medisch team en niet via het landelijke nummer. Het medisch team neemt door de weeks de testen bij onze cliënten af. TWB neemt in het weekend de testen bij onze clienten af. De cliënten worden getest in de eigen woonomgeving. En het medisch team kan hierdoor de juiste adviezen geven aan de woonlocatie wat zij moeten doen. 

Contact gehad met een coronabesmet persoon? 

Bij nauw contact met een coronabesmet persoon geldt voor cliënten het volgende:

  • Is een cliënt niet gevaccineerd? Dan moet de cliënt 10 dagen in quarantaine. Dat betekent 10 dagen niet meedoen met groepsactiviteiten of dagbesteding. Ook als de cliënt na 5 dagen getest wordt en deze test is negatief.
  • Is een cliënt wel gevaccineerd? En is het langer dan twee weken geleden dat de cliënt zijn of haar tweede prik heeft gehad?  Dan kan de cliënt na 5 dagen een test doen. Is deze negatief? Dan mag hij of zij uit quarantaine. En dus meedoen met activiteiten of dagbesteding. 

Inzet van vrijwilligers

Vrijwilligers kunnen aan de slag. Werken zij binnen 1,5 meter? Dan dragen zij een medisch mondkapje. De gezondheidscheck blijft belangrijk: Heeft de vrijwilliger of cliënt(en) klachten? Dan blijven ze thuis. 

Wanneer gebruik in een mondkapje bij SDW? 

Je draagt een mondkapje als je geen 1,5 meter afstand van elkaar kunt houden en in het taxivervoer en busvervoer. Kan je wel afstand houden? Maar voel je je veiliger met mondkapje op? Ook dan mag je een mondkapje dragen.   

Waar moet ik op letten als ik (en/of mijn kinderen) op vakantie ga?  

Houd je aan de reisadviezen van de overheid. Kijk hiervoor op www.wijsopreis.nl. Reis jij (en/of je kinderen) de komende weken naar een land met een rood of oranje reisadvies? Dan moeten jullie nadat je thuis bent gekomen altijd in quarantaine. Je kan dus niet naar de dagbesteding en opvang toe. Bij terugkomst neem je contact op met je persoonlijk begeleider. Woon je bij SDW? Dan blijf je in die periode op je kamer.

Afspraken (begeleid) werken

Werk je (begeleid) bij een andere werkgever, zoals WVS of een supermarkt? Dan gelden hiervoor de regels van de werkgever hoe om te gaan met het voorkomen van een coronabesmetting. Twijfel je? Overleg met je persoonlijk begeleider. 

Hoe word ik geinformeerd bij een besmetting? 

Het medisch team houdt de situatie onder al onze cliënten heel goed in de gaten. Als de maatregelen die wij treffen gevolgen hebben voor meerdere clienten, dan informeert het team de cliënten en het netwerk.  

Vertrouwenspersonen binnen SDW

Heb jij vragen over de regels? Maak je je zorgen? Voel je je soms alleen? Je bent niet de enige. Hier hebben meer mensen last van. Belangrijk is dat je dit bespreekt met mensen om je heen. Zoals familie of vrienden. Bij SDW kan je hiervoor terecht bij je persoonlijk begeleider. Wil je liever een keer praten met iemand die er niets mee te maken heeft? We hebben ook vertrouwenpersonen met wie je kan praten. Je vindt hen op www.sdw.nl/mijn-sdw/vertrouwenspersoon.

Meer informatie vanuit RIVM en overheid

Bij SDW volgen we de richtlijnen van de overheid. Wil je meer weten: ga naar de website www.rijksoverheid.nl/corona

Liever iemand persoonlijk spreken?
Kom in contact met een van onze medewerkers

Plan een afspraak met een van onze medewerkers, of stel gewoon eerst wat vragen.