Aandacht voor het coronavirus binnen SDW

Bij SDW volgen we het nieuws rondom het coronavirus op de voet. We blijven alert. We volgen de landelijke richtlijnen. Hieronder lees je wat dit voor jou als cliënt, familielid, netwerk en/of bezoeker betekent. Per locatie kunnen de richtlijnen afwijken. Heb je vragen? Overleg dan met je persoonlijk begeleider bij SDW.

Basisregels

Houd je altijd aan de basisregels, zie ook de landelijke richtlijnen. Die basisregels zijn:

 • Bij klachten: blijf thuis en laat je testen. Ook als je al geprikt bent.
 • Ben je positief getest? En heb je dus corona? Blijf dan thuis.  
 • 1,5 meter afstand houden van anderen is niet verplicht, maar wel veiliger.
 • Geef andere mensen geen hand.
 • Was vaak en goed je handen.
 • Hoest en nies in je elleboog.
 • Zorg voor frisse lucht in huis.

Vind je deze regels lastig? Kijk dan eens op www.steffie.nl/corona. Steffie legt moeilijke informatie over het coronavirus op een eenvoudige manier uit.

Heb je klachten? Laat je testen!

Heb je klachten als verkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts? Blijf thuis en meld het gelijk bij je persoonlijk begeleider. Voor veel mensen is een zelftest voldoende om te bepalen of je corona hebt. Maar voor sommige groepen is het nog steeds het advies en nodig om je te laten testen. Bijvoorbeeld omdat zij kwetsbaar zijn. Of met kwetsbare mensen werken. Bij SDW gaat het dan om de volgende groepen cliënten:

 • Bewoners van een SDW woonlocatie. Testen van deze cliënten gaat altijd via het medisch team van SDW. Het medisch team kan hierdoor de juiste adviezen geven aan de woonlocatie wat zij moeten doen.
 • Cliënten die naar dagbesteding komen. Woon je niet bij SDW en val je onder deze groep, dan kun je je laten testen via de GGD (coronatest.nl).
  Wil je geen PCR-test af laten nemen, dan kun je met klachten níet naar de dagbesteding komen. Je blijft minimaal 5 dagen thuis. Je telt vanaf de dag dat de klachten begonnen; dat is dag 0. Heb je op dag 6 nog steeds klachten? Dan moet je 24 uur geen klachten meer hebben voordat je naar de dagbesteding kunt komen. Na dag 10 mag je sowieso weer komen. 

Blijkt uit de PCR-test dat je geen corona hebt? Dan mag je naar de dagbesteding of de afspraak met ons komen. Ben je heel erg verkouden? Dan raden we je aan toch thuis te blijven tot de klachten minder zijn. 

Bij een positieve test: blijf thuis en vermijd contact met anderen, ook als zij gevaccineerd zijn.

Heb je contact gehad met een coronabesmet persoon? 

Heeft een huisgenoot corona? Of ben je 15 minuten of langer met iemand in contact geweest die daarna besmet bleek te zijn met corona? Neem contact op met je persoonlijk begeleider om te overleggen wat je moet doen. De persoonlijk begeleider kan daarvoor advies vragen aan het medische team.

Mondkapje dragen

Medewerkers, cliënten en bezoekers dragen mondkapjes als er geen 1,5 meter afstand tot anderen gehouden kan worden.
Het dragen van een mondkapje is niet verplicht. Als jij je veiliger voelt met een mondkaoje, dan mag je natuurlijk wel een mondkapje dragen. Dat geldt ook voor medewerkers van SDW. Bij besmettingen op een locatie kan het ook zijn dat medewerkers weer mondkapjes gaan dragen.

Afspraken (begeleid) werken

Werk je (begeleid) bij een andere werkgever, zoals WVS of een supermarkt? Dan gelden hiervoor de regels van de werkgever hoe om te gaan met het voorkomen van een coronabesmetting. Twijfel je? Overleg met je persoonlijk begeleider. 

Hoe word ik geïnformeerd bij een besmetting? 

Het medisch team houdt de situatie onder al onze cliënten heel goed in de gaten. Treffen we maatregelen die gevolgen hebben voor meerdere cliënten? Dan informeert het team de cliënten en het netwerk.  

Herhaalprik/booster? 

Voor de cliënten op de woonlocaties van SDW die een herhaalprik willen zin afspraken gemaakt met de GGD. De GGD komt op de woonlocaties zelf prikken. De afspraken zijn gepland van 10 tot en met 13 oktober. Jouw persoonlijk begeleider weet wanneer jouw woonlocatie aan de beurt is.

Vertrouwenspersonen binnen SDW

Heb jij vragen over de regels? Maak je je zorgen? Voel je je soms alleen? Je bent niet de enige. Hier hebben meer mensen last van. Belangrijk is dat je dit bespreekt met mensen om je heen. Zoals familie of vrienden. Bij SDW kan je hiervoor terecht bij je persoonlijk begeleider. Wil je liever een keer praten met iemand die er niets mee te maken heeft? We hebben ook vertrouwenspersonen met wie je kan praten. Je vindt hen op https://www.sdw.nl/mijn-sdw/vertrouwenspersoon.

Meer informatie vanuit RIVM en overheid

Bij SDW volgen we de richtlijnen van de overheid en de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN). Wil je meer weten: ga naar de website www.rijksoverheid.nl/corona 

Tip: Steffie legt in eenvoudige taal uit over het coronavirus, testen en vaccineren op de website: https://corona.steffie.nl

Maatregelen SDW soms afwijkend van de overheid?

Hoe kan het dat SDW soms iets anders zegt dan dat Mark Rutte of Ernst Kuijpers tijdens de persconferentie vertellen? Bij SDW volgen we de landelijke maatregelen van de overheid (RIVM) en de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN). De VGN zorgt daarbij voor een ‘vertaalslag’ gericht op de gehandicaptenzorg. Daardoor lijkt het soms afwijkend van de landelijke maatregelen. Maar als je verder klikt op de pagina’s van de rijksoverheid, zie je dat voor de zorg sommige maatregelen net iets scherper zijn dan voor de rest van Nederland. 

Liever iemand persoonlijk spreken?
Kom in contact met een van onze medewerkers

Plan een afspraak met een van onze medewerkers, of stel gewoon eerst wat vragen.