Aandacht voor het coronavirus binnen SDW

Bij SDW volgen we het nieuws rondom het coronavirus op de voet. We blijven alert. We volgen de richtlijnen van de overheid. Hieronder lees je wat dit voor jou als cliënt, familielid, netwerk en/of bezoeker betekent. Per locatie kunnen de richtlijnen afwijken. Heb je vragen? Overleg dan met je persoonlijk begeleider bij SDW.

Update 23 juni 2021 

Gelukkig zijn er steeds minder mensen ziek door het coronavirus. Vanaf zaterdag 26 juni gelden er daarom nieuwe coronaregels. Ook bij SDW. Er mogen meer bezoekers komen. En kan je 1,5 meter afstand houden? Dan hoef je geen mondkapje meer op. Dat mag natuurlijk wel als je dat fijner vindt.  

Er zijn situaties waar je wel een mondkapje draagt. Bijvoorbeeld als je geen 1,5 meter afstand kan houden. In het bus- en taxivervoer. Tijdens een verzorgingsmoment. Ook als je in quarantaine bent, klachten hebt of positief getest bent en toch contact hebt met iemand, draag je een mondkapje.  

We blijven natuurlijk voorzichtig. Was goed je handen. Houd afstand. Hoest in je ellenboog. Heb je klachten? Blijf dan thuis! Laat je testen. En meld dit aan je persoonlijk begeleider.   

Vrijdag 25 juni actualiseren we onderstaande teksten.  

Advies aan cliënten

Heb je klachten als verkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts? Blijf thuis en meld het gelijk bij je persoonlijk begeleider. We geven geen handen meer. Was ook vaak je handen. En heb je een afspraak of ga je naar dagbesteding of het dagcentrum toe? Neem dan de vragenlijst door:

Dagbesteding voor volwassenen

Onze dagbestedingslocaties zijn geopend. Vanaf 21 juni mag je weer twee dagbestedingslocaties bezoeken. Ook mogen er dan meer personen in een (taxi)bus. Heb je klachten? Zoals verkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts? Dan moet je natuurlijk thuisblijven! En je laten testen. Heb je vragen? Neem dan contact op met je persoonlijk begeleider van dagbesteding. 

Mag je op bezoek komen bij cliënten?

Cliënten mogen 4 bezoekers per dag ontvangen. Kinderen tot 12 jaar en bezoek van een zorgmedewerker tellen niet mee. Hieronder vind je de algemene afspraken voor bezoek. Per cliënt of locatie kunnen er andere afspraken zijn. Bijvoorbeeld als er een (kans op een) coronabesmetting is. Informeer daarom vooraf naar de afspraken.  

 • We vragen vooraf of cliënt en bezoeker(s) geen gezondheidsklachten hebben. 
 • Bezoekers dragen een (stoffen) mondkapje in de openbare ruimten, zoals ingang, gang en woonkamer. Zij nemen dit zelf mee.
 • Bezoek vindt plaats op afspraak en in samenspraak met de begeleiding.
 • Zowel cliënt als bezoeker houden zich aan de landelijke coronamaatregelen. Dit betekent onder andere: Bezoeker en cliënt wassen vooraf de handen. Je houdt 1,5 meter afstand van elkaar. 
 • Achteraf maakt de bewoner van een appartement de plekken schoon waar het bezoek aan heeft gezeten, zoals tafel en deurklink. 
 • We hebben het liefst zo weinig mogelijk bezoek op de locatie zelf, dus ga bijvoorbeeld een rondje wandelen.
 • Bezoek ontvangen in gemeenschappelijke ruimtes is niet mogelijk. 

Mogen clienten op bezoek gaan?

Cliënten mogen ook zelf op bezoek gaan. Hiervoor gelden dezelfde afspraken als wanneer bezoek naar de cliënt komt. Je vindt deze afspraken hierboven.  

Mag je gaan logeren bij netwerk of een familielid? 

Wooncliënten mogen gaan logeren. Je bespreekt dit vooraf met de persoonlijk begeleider. We willen dat cliënten zo min mogelijk heen en weer reizen. Dit voor de veiligheid van jouw medebewoners en begeleiders. Ga je normaal bijvoorbeeld ieder weekend uit logeren? Misschien is het dan mogelijk dat je niet ieder weekend gaat, maar wat langer blijft? En word je tijdens het logeren ziek? Of krijgt een van de huisgenoten klachten? Dan kan je niet gelijk terug naar jouw woonlocatie. Je neemt dan contact op met je persoonlijk begeleider. Jouw persoonlijk begeleider overlegt dan met het medisch team. 

Mogen cliënten in groepjes naar buiten gaan? 

Je mag met 4 volwassenen of als gezin (huishouden) naar buiten gaan. De overheid geeft ook aan dat daar een paar uitzonderingen bij zijn. Voor deze groepen bij SDW geldt een uitzondering: 

 • Een woongroep wordt gezien als 1 huishouden. Daarom mag een woongroep samen naar buiten. Dat mag dus alleen met je eigen woongroep en probeer daarbij de grootte van de groep klein te houden. 
 • Kinderen onder de 17 jaar op dagopvang mogen als een groep naar buiten onder begeleiding. Probeer de groep zo klein mogelijk te houden. 
 • Bij dagbesteding / dagactiviteiten voor volwassenen zijn er afspraken gemaakt. Heb je daarover een vraag? Dan kan je terecht bij de betreffende unitmanager.  

Testen van cliënten

Het testen van cliënten die bij SDW wonen, gaat via het medisch team en niet via het landelijke nummer. Het medisch team neemt door de weeks de testen bij onze cliënten af. TWB neemt in het weekend de testen bij onze clienten af. De cliënten worden getest in de eigen woonomgeving. En het medisch team kan hierdoor de juiste adviezen geven aan de woonlocatie wat zij moeten doen. 

Contact gehad met een coronabesmet persoon? 

Bij nauw contact met een coronabesmet persoon geldt voor cliënten het volgende:

 • Is een cliënt niet gevaccineerd? Dan moet de cliënt 10 dagen in quarantaine. Dat betekent 10 dagen niet meedoen met groepsactiviteiten of dagbesteding. Ook als de cliënt na 5 dagen getest wordt en deze test is negatief.
 • Is een cliënt wel gevaccineerd? En is het langer dan twee weken geleden dat de cliënt zijn of haar tweede prik heeft gehad?  Dan kan de cliënt na 5 dagen een test doen. Is deze negatief? Dan mag hij of zij uit quarantaine. En dus meedoen met activiteiten of dagbesteding. 

Inzet van vrijwilligers

Vrijwilligers kunnen aan de slag ter ondersteuning van de groepsactiviteiten op zowel woon- als dagbestedingslocatie. Per locatie kijken we wat de mogelijkheden hiervoor zijn. Daarbij mogen vrijwilligers activiteiten uitvoeren op 1,5 meter afstand. Zij mogen dus geen verzorgende activiteiten uitvoeren. Vrijwilligers dragen een (stoffen) mondkapje. Vrijwilligers die op bezoek komen bij een cliënt op een woonlocatie, houden zich aan de bezoekregeling.

Wanneer gebruik in een mondkapje bij SDW? 

 • Bezoek je een locatie of kantoor van SDW? Dan moet je een (stoffen) mondkapje dragen in de openbare ruimten (ingang, gang, winkel, lunchroom, enzovoorts).
 • Breng je een bezoek aan een client? En ben je op de kamer van de client? Dan mag je het mondkapje afdoen. Toch raden we je aan je mondkapje wel op te houden.
 • Maak je gebruik van collectief vervoer? Dan geldt: Iedereen vanaf 13 jaar moet een medisch mondkapje dragen in de bus. Je krijgt dit mondkapje van SDW.

Een mondkapje moet de neus en mond volledig bedekken. Een spatscherm (faceshield) bedekt de neus en mond niet volledig. Daarom mag een bezoeker dit niet als alternatief gebruiken.  

Kan je vanwege jouw beperking geen mondkapje dragen of opzetten? Dan is het niet verplicht om een mondkapje te dragen. Je moet het dan wel kunnen uitleggen als je hier een vraag over krijgt.    

Waar vind ik meer informatie over vaccinaties? 

Meer informatie over het vaccineren van cliënten en medewerkers vind je op www.sdw.nl/nieuws/informatie-vaccinatie-tegen-het-coronavirus

Waar moet ik op letten als ik (en/of mijn kinderen) op vakantie ga?  

Houd je aan de reisadviezen van de overheid. Kijk hiervoor op www.wijsopreis.nl. Reis jij (en/of je kinderen) de komende weken naar een land met een rood of oranje reisadvies? Dan moeten jullie nadat je thuis bent gekomen altijd in quarantaine. Je kan dus niet naar de dagbesteding en opvang toe. Bij terugkomst neem je contact op met je persoonlijk begeleider. Woon je bij SDW? Dan blijf je in die periode op je kamer.

Hoe vindt begeleiding en behandeling van cliënten nu plaats? 

We hebben onze ondersteuning aan cliënten waar nodig aangepast. We doen dit zorgvuldig en bepalen dit per persoon. Het is dan ook altijd maatwerk. Daarom laten we aan de cliënt en/of hun netwerk weten hoe de ondersteuning er in deze periode uitziet. 

Afspraken (begeleid) werken

Werk je (begeleid) bij een andere werkgever, zoals WVS of een supermarkt? Dan gelden hiervoor de regels van de werkgever hoe om te gaan met het voorkomen van een coronabesmetting. Twijfel je? Overleg met je persoonlijk begeleider. 

Hoe is de situatie nu bij SDW?

Het medisch team houdt de situatie onder al onze cliënten heel goed in de gaten. Als de maatregelen die wij treffen gevolgen hebben voor meerdere clienten, dan informeert het team de cliënten en het netwerk.  

Vertrouwenspersonen binnen SDW

Heb jij vragen over de regels? Maak je je zorgen? Voel je je soms alleen? Je bent niet de enige. Hier hebben meer mensen last van. Belangrijk is dat je dit bespreekt met mensen om je heen. Zoals familie of vrienden. Bij SDW kan je hiervoor terecht bij je persoonlijk begeleider. Wil je liever een keer praten met iemand die er niets mee te maken heeft? We hebben ook vertrouwenpersonen met wie je kan praten. Je vindt hen op www.sdw.nl/mijn-sdw/vertrouwenspersoon.

Meer informatie vanuit RIVM en overheid

Bij SDW volgen we de richtlijnen van de overheid. Wil je meer weten: ga naar de website www.rijksoverheid.nl/corona

Liever iemand persoonlijk spreken?
Kom in contact met een van onze medewerkers

Plan een afspraak met een van onze medewerkers, of stel gewoon eerst wat vragen.