Aandacht voor het coronavirus binnen SDW

Update: donderdag 2 april 2020

Bij SDW volgen we het nieuws rondom het coronavirus op de voet. Hierbij volgen we de richtlijnen van de overheid. Hieronder lees je wat dit voor jou als client, familielid en/of netwerk betekent. Heb je vragen? Overleg dan met je persoonlijk begeleider bij SDW.

Advies aan cliënten

Heb je klachten als verkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts? Blijf thuis en meld het gelijk bij je persoonlijk begeleider.

We adviseren je geen handen te geven en je handen regelmatig te wassen.

Mag je op bezoek komen bij cliënten?

Het is vanaf dinsdag 24 maart helaas niet meer mogelijk om een bezoek te brengen aan onze woonlocaties (woongroepen en appartementen). Wij volgen hiermee de regels van de overheid en de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN). 

Mag je gaan logeren bij netwerk of een familielid? 

Ja, bewoners van een SDW woonlocatie mogen bij familie en vrienden gaan logeren. Let op: de richtlijn is dat je dan niet meer terug kunt naar de woonlocatie totdat de bezoekersregeling is opgeheven.  

Heb je vragen over de bezoekregeling of logeren? Neem contact op met de persoonlijk begeleider.

Hoe vindt begeleiding en behandeling van clienten nu plaats? 

We moeten onze ondersteuning aan cliënten ook aanpassen. We doen dit zorgvuldig en bepalen dit per persoon. Het is dan ook altijd maatwerk. Daarom laten we aan de client en/of hun netwerk weten hoe de ondersteuning er in deze periode uitziet. Binnen SDW hebben we de volgende uitgangspunten:  

  • Individuele behandelingen gaan zoveel mogelijk door. Behandelingen met lichamelijk contact gaan alleen door als dit nodig is. En de client en medewerker geen verkoudheidsklachten hebben. In andere gevallen doen we dit via bijvoorbeeld beeldbellen. 
  • Ook voor onze ambulante ondersteuning hebben we per client afspraken op maat gemaakt. Zo vindt ondersteuning zoveel mogelijk via beeldbellen plaats. Waar nodig gaan onze medewerkers op huisbezoek. Zij houden zich daarbij aan de richtlijnen van de overheid. Zo bellen zij eerst om te informeren of de client (en/of thuiswonende familieleden) geen klachten hebben. Ook geven zij geen handen en blijven op 1,5 meter afstand. De cliënten hebben we geïnformeerd over de richtlijnen. 
  • Activiteiten op woonlocaties gaan door in aangepaste vorm. Dit betekent onder andere: in kleine groepen en alleen met cliënten en medewerkers die geen verkoudheidsklachten hebben. 

Dagbesteding gesloten tot en met 28 april

Alle dagbestedingslocaties zijn gesloten tot en met 28 april. Woon je bij SDW? Dan ga je tot die tijd ook niet naar dagbestedingen van andere organisaties. Het sluiten van de dagbesteding geldt ook voor onze maatschappelijke ondernemingen, zoals De Colweghe, Copy Copy, de tuinploeg en In- en Ompak. Deze locaties kunnen tot en met 28 april geen (nieuwe) opdrachten uit kunnen voeren.   

Medewerkers van onze dagbestedingslocaties gaan waar nodig werken op onze woonlocaties. Het kan dus zijn dat je de komende weken ook andere gezichten ziet. Onze kinderdagcentra sluiten ook hun deuren tot en met 28 april.

Per cliënt bekijken of er een alternatief geboden moet worden. Hierover maken wij met de cliënt of de ouders eventueel aangepaste afspraken op maat.

Activiteiten met vrijwilligers

De SDW-activiteiten die we met vrijwilligers organiseren in de vrije tijd van onze cliënten, vervallen. Dit geldt tot 1 juni. 

Afspraken (begeleid) werken

Werk je (begeleid) bij een andere werkgever, zoals WVS of een supermarkt? Dan gelden hiervoor de regels van de werkgever hoe om te gaan met het voorkomen van een coronabesmetting. Twijfel je? Overleg met je persoonlijk begeleider. 

Advies voor medewerkers van SDW

Werk je bij SDW? Raadpleeg dan de informatie op SDWeb over wat je moet doen. Ook hierbij volgen we uiteraard de richtlijnen en maatregelen van het RIVM en de overheid.

Hoe is de situatie nu bij SDW?

Op dit moment zijn er nog geen cliënten waarvan bevestigd is dat zij besmet zijn met corona. We kunnen niet met 100 procent zekerheid zeggen dat niemand het coronavirus heeft. De reden is dat niet iedereen meer getest wordt. Het medisch team houdt de situatie onder onze cliënten heel goed in de gaten. Er zijn een aantal cliënten bij wie we extra alert zijn en bij wie we voor de zekerheid extra maatregelen treffen.

Onder onze medewerkers is er wel een collega positief getest op corona. We maken in zo’n situatie een goede inschatting of er risico’s zijn geweest voor collega’s of cliënten. We nemen dan indien nodig maatregelen. Dat is in dit geval niet aan de orde.  

Om besmetting te voorkomen wassen onze medewerkers sowieso extra vaak hun handen. Ook geven ze geen handen meer. Verder letten wij er op dat de cliënten hun handen goed en vaak wassen. Ook maakt de huishoudelijke dienst op onze locaties de wc’s extra goed schoon. En heeft er iemand hoge koorts met hoesten of kortademigheid? Dan overlegt de begeleiding telefonisch met de huisarts. 

Meer informatie vanuit RIVM en overheid

Heb je vragen? Overleg dan met je persoonlijk begeleider bij SDW.

Bij SDW volgen we de richtlijnen van de overheid. Met de overheid bedoelen wij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), de rijksoverheid en de GGD. Wil je meer weten: ga naar de website met vragen en antwoorden van het RIVM of naar de pagina van de overheid met maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus.

Liever iemand persoonlijk spreken? Kom in contact met een van onze medewerkers

Plan een afspraak met een van onze medewerkers, of stel gewoon eerst wat vragen.