Aandacht voor het coronavirus binnen SDW

Bij SDW volgen we het nieuws rondom het coronavirus op de voet. We blijven alert. We volgen de richtlijnen van de overheid. Hieronder lees je wat dit voor jou als cliënt, familielid, netwerk en/of bezoeker betekent. Per locatie kunnen de richtlijnen afwijken. Heb je vragen? Overleg dan met je persoonlijk begeleider bij SDW.

Advies aan cliënten

Heb je klachten als verkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts? Blijf thuis en meld het gelijk bij je persoonlijk begeleider. We geven geen handen meer. Was ook vaak je handen. En heb je een afspraak of ga je naar dagbesteding of het dagcentrum toe? Neem dan deze vragenlijst door (voor iedereen van 13 jaar en ouder). Voor kinderen van 0 t/m 12 jaar die naar het kinderdagcentrum of een dagbestedingslocatie gaan, geldt deze vragenlijst.

Dagbesteding voor volwassenen

Onze dagbestedingslocaties zijn geopend. We willen wel dat cliënten zo min mogelijk contacten hebben. Daarom geldt het volgende: 

 • Je woont in een woongroep van SDW. Dan krijg je dagbesteding op jouw woonlocatie. Dat geldt ook als je dagbesteding volgt bij een andere organisatie dan SDW.

 • Jij woont niet in een woongroep van SDW. Dus op jezelf. Bijvoorbeeld in een appartement (van SDW). Bij familie. Of bij een andere zorgorganisatie. Dan kun je ook vanaf donderdag 17 december naar één dagbestedingslocatie komen. Heb je klachten? Zoals verkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts? Dan moet je natuurlijk thuisblijven! En je laten testen. 

Verandert er iets? Dan neemt de persoonlijk begeleider contact op met de cliënt en/of het netwerk. 

Mag je op bezoek komen bij cliënten?

Cliënten mogen bezoek ontvangen*. Belangrijk is dat client en bezoeker 1,5 meter afstand houden. Is dat lastig? Dan mag een bewoner maar maximaal 1 vaste bezoeker ontvangen. Voor bezoek geldt dat cliënten maximaal 1 gast thuis mag ontvangen per dag. Kinderen tot 12 jaar en bezoek van een zorgmedewerker tellen niet mee. 

Hieronder vind je de algemene afspraken voor bezoek. Op iedere woonlocatie maken we persoonlijke afspraken met client en familie hoe bezoek precies kan plaatsvinden. Dit hangt er bijvoorbeeld vanaf hoe groot de locatie. De 1,5 meter afstand moet bewaard kunnen worden. 

 • We controleren van tevoren of cliënt en bezoeker(s) geen gezondheidsklachten hebben. 
 • Bezoekers dragen een (stoffen) mondkapje in de openbare ruimten, zoals ingang, gang en woonkamer. Zij nemen dit zelf mee.  
 • Bezoek vindt plaats op afspraak en in samenspraak met de begeleiding.
 • Zowel cliënt als bezoeker houden zich aan de landelijke coronamaatregelen. Dit betekent onder andere: Bezoeker en cliënt wassen vooraf de handen. Je houdt 1,5 meter afstand van elkaar. 
 • Achteraf maakt de bewoner van een appartement de plekken schoon waar het bezoek aan heeft gezeten, zoals tafel en deurklink. 
 • We hebben het liefst zo weinig mogelijk bezoek op de locatie zelf, dus ga bijvoorbeeld een rondje wandelen.
 • Bezoek ontvangen in gemeenschappelijke ruimtes is niet mogelijk. 

* Let op: Dit is de algemene richtlijn. Per locatie kunnen er andere afspraken zijn. Bijvoorbeeld als een locatie gesloten is. Omdat er een (kans op een) coronabesmetting is. Informeer voordat je komt wat de exacte afspraken zijn. 

Mogen clienten op bezoek gaan?

Cliënten mogen ook zelf op bezoek gaan. Hiervoor hebben we dezelfde afspraken als wanneer bezoek naar de cliënt komt. Dus onder andere geen gezondheidsklachten en je houden aan de landelijke coronamaatregelen, zoals met maximaal 1 persoon op bezoek gaan.  

Mag je gaan logeren bij netwerk of een familielid? 

Voor de veiligheid van bewoners en medewerkers mag je één keer per maand gaan logeren. Het maakt dan niet uit hoe lang je gaat logeren. Heb je vragen over de bezoekregeling of logeren? Neem ook dan contact op met de persoonlijk begeleider.

Mogen cliënten in groepjes naar buiten gaan? 

Van de overheid mag je nu maar met 2 volwassenen of als gezin (huishouden) naar buiten gaan. De overheid geeft ook aan dat daar een paar uitzonderingen bij zijn. Voor deze groepen bij SDW geldt een uitzondering: 

 • Een woongroep wordt gezien als 1 huishouden. Daarom mag een woongroep samen naar buiten. Dat mag dus alleen met je eigen woongroep en probeer daarbij de grootte van de groep klein te houden. 
 • Kinderen onder de 17 jaar op dagopvang mogen als een groep naar buiten onder begeleiding. Probeer de groep zo klein mogelijk te houden. 
 • Bij dagbesteding / dagactiviteiten voor volwassenen zijn er specifieke afspraken gemaakt voor de buitenactiviteiten van cliënten. Voor vragen hierover kan je terecht bij de betreffende unitmanager.  

Testen van cliënten

Het testen van cliënten die bij SDW wonen, gaat via het medisch team en niet via het landelijke nummer. Dit omdat we zo beter overzicht kunnen houden en het medisch team het juiste advies kan geven aan de woonlocatie. Ook kunnen deze cliënten dan in de eigen woonomgeving getest worden. TWB neemt de testen bij onze clienten af. Bij nauw contact met een coronabesmette cliënt geldt voor cliënten en medewerkers dat zij 10 dagen in quarantaine gaan. Ook als zij na 5 dagen een test doen en de uitslag hiervan is negatief. Dit is conform de richtlijnen van de VGN en Verenso NVAVG. Dat betekent dat cliënten die bij SDW wonen niet deelnemen aan groepsactiviteiten. Cliënten die niet bij SDW wonen, mogen in deze periode van 10 dagen ook niet deelnemen aan dagbesteding. 

Inzet van vrijwilligers

Vrijwilligers kunnen aan de slag ter ondersteuning van de groepsactiviteiten op zowel woon- als dagbestedingslocatie. Per locatie kijken we wat de mogelijkheden hiervoor zijn. Daarbij mogen vrijwilligers activiteiten uitvoeren op 1,5 meter afstand. Zij mogen dus geen verzorgende activiteiten uitvoeren. Vrijwilligers dragen een (stoffen) mondkapje. Vrijwilligers die op bezoek komen bij een cliënt op een woonlocatie, houden zich aan de bezoekregeling.

Moet je een mondkapje op als je een bezoek brengt aan een locatie van SDW? 

Als je een locatie of kantoor van SDW bezoekt, moet je een (stoffen) mondkapje dragen in de openbare ruimten (ingang, gang, winkel, lunchroom, enzovoorts). Breng je een bezoek aan een client? En ben je op de kamer van de client? Dan mag je het mondkapje afdoen. Toch raden we je aan je mondkapje wel op te houden. Je neemt zelf een mondkapje mee.  

Een mondkapje moet de neus en mond volledig bedekken. Een spatscherm (faceshield) bedekt de neus en mond niet volledig. Daarom mag een bezoeker dit niet als alternatief gebruiken.  

Moet ik een mondkapje dragen als ik gebruik maak van vervoer of een publieke binnenruimte bezoek? 

Vanaf maandag 8 februari gelden er nieuwe landelijke regels in het cliëntvervoer naar dagbesteding. Er mogen minder mensen in één bus. Iedereen vanaf 13 jaar moet voortaan een medisch mondkapje dragen in de bus. Je krijgt dat mondkapje van SDW.

Als je gaat reizen met de bus, tram, trein of taxi moet je een mondkapje dragen. Vanaf 1 december moet je een (stoffen) mondkapjes dragen als je een publieke binnenruimte bezoekt. Zoals een winkel, museum, station of theater. Kan je vanwege jouw beperking geen mondkapje dragen of opzetten? Dan is het niet verplicht om een mondkapje te dragen. Het kan wel zijn dat de politie of een "boa" (buitengewoon opsporingsambtenaar) je vraagt waarom je geen mondkapje draagt. Je moet het dan kunnen uitleggen.    

Waar vind ik meer informatie over vaccinaties? 

Meer informatie over het vaccineren van cliënten en medewerkers vind je op https://www.sdw.nl/nieuws/informatie-vaccinatie-tegen-het-coronavirus. 

Waar moet ik op letten als ik (en/of mijn kinderen) op vakantie ga?  

Houd je aan de reisadviezen van de overheid. Reis jij (en/of je kinderen) de komende weken naar een land met een rood of oranje reisadvies? Dan moeten jullie nadat je thuis bent gekomen altijd 14 dagen in quarantaine. Je kan dus niet naar de dagbesteding en opvang toe. Woon je bij SDW? Dan blijf je in die periode op je kamer. Bij terugkomst neem je contact op met je persoonlijk begeleider.  

Hoe vindt begeleiding en behandeling van cliënten nu plaats? 

We hebben onze ondersteuning aan cliënten aangepast. We doen dit zorgvuldig en bepalen dit per persoon. Het is dan ook altijd maatwerk. Daarom laten we aan de cliënt en/of hun netwerk weten hoe de ondersteuning er in deze periode uitziet. Als wij een afspraak hebben met een cliënt, stellen wij eerst altijd een aantal vragen. Dit doen wij aan de hand van deze vragenlijst.  

Binnen SDW hebben we de volgende uitgangspunten:  

 • Onze behandelingen gaan zo veel als mogelijk door. Bij behandelingen doen we altijd een gezondheidscheck. Behandelingen gaan alleen door als de cliënt, de huisgenoten van een cliënt en de behandelaar geen klachten hebben. Behandelaren proberen het aantal locaties dat ze op één dag bezoeken zoveel als mogelijk te beperken. Om zo het aantal reisbewegingen en contacten op één dag te beperken.  
 • Voor ambulante ondersteuning hebben we per cliënt afspraken gemaakt. We ondersteunen zoveel mogelijk bij de clienten thuis plaats en soms via beeldbellen. Bij huisbezoeken houden onze medewerkers zich aan de richtlijnen van de overheid. Zo bellen zij eerst om te informeren of de cliënt (en/of thuiswonende familieleden) geen klachten hebben. Dit doen zij aan de hand van bovenstaande vragenlijst. Ook geven zij geen handen en blijven op 1,5 meter afstand.

 • Activiteiten op woonlocaties gaan door in aangepaste vorm. Dit betekent onder andere: in kleine groepen en alleen met cliënten en medewerkers die geen verkoudheidsklachten hebben. 

 • Alle fysieke vrijetijdsactiviteiten die georganiseerd worden door de afdeling vrijetijdsbesteding gaan voorlopig niet door. We organiseren wel regelmatig online activiteiten. 

Hoe is de kwaliteit van de lucht in gebouwen van SDW?

In ieder gebouw in Nederland zit een ventilatiesysteem. Dit zorgt voor frisse (en warme of koude) lucht. Het is niet bewezen dat het coronavirus zich via ventilatiesystemen verspreid.Toch hebben we de ventilatiesystemen op alle locaties onderzocht. We wilden zeker weten dat de systemen frisse lucht binnen blazen. En niet dat ze de ‘oude’ lucht terug naar binnen blazen (recirculatie). Want frisse lucht is gezond. Uit het onderzoek blijkt dat op al onze locaties frisse lucht naar binnen wordt geblazen. Het is dus niet nodig om de ramen open te zetten. Maar het mag natuurlijk wel. Dat is altijd goed. Een onafhankelijk bedrijf, genaamd Hulstflier, heeft dit onderzoek voor ons uitgevoerd.  

Afspraken (begeleid) werken

Werk je (begeleid) bij een andere werkgever, zoals WVS of een supermarkt? Dan gelden hiervoor de regels van de werkgever hoe om te gaan met het voorkomen van een coronabesmetting. Twijfel je? Overleg met je persoonlijk begeleider. 

Hoe is de situatie nu bij SDW?

Het medisch team houdt de situatie onder al onze cliënten heel goed in de gaten. Er zijn een aantal cliënten en medewerkers bij wie we extra alert zijn. Hiervoor treffen we voor de zekerheid extra maatregelen. Ook hebben we enkele vastgestelde coronabesmettingen. Als de maatregelen die wij treffen gevolgen hebben voor meerdere clienten, dan informeert het team de cliënten en het netwerk.  

Meer informatie vanuit RIVM en overheid

Heb jij vragen over de regels? Maak je je zorgen? Voel je je soms alleen? Je bent niet de enige. Hier hebben meer mensen last van. Belangrijk is dat je dit bespreekt met mensen om je heen. Zoals familie of vrienden. Bij SDW kan je hiervoor terecht bij je persoonlijk begeleider. Wil je liever een keer praten met iemand die er niets mee te maken heeft? We hebben ook vertrouwenpersonen met wie je kan praten. Je vindt hen op www.sdw.nl/mijn-sdw/vertrouwenspersoon.

Bij SDW volgen we de richtlijnen van de overheid. Met de overheid bedoelen wij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), de rijksoverheid en de GGD. Wil je meer weten: ga naar de website met vragen en antwoorden van het RIVM of naar de pagina van de overheid over het coronavirus.

Liever iemand persoonlijk spreken?
Kom in contact met een van onze medewerkers

Plan een afspraak met een van onze medewerkers, of stel gewoon eerst wat vragen.