Leerschool opleiding MBO-V op Landgoed Vrederust

Samen met beroepsonderwijsorganisatie Curio en de zorgorganisaties GGZ WNB, ASVZ en tanteLouise bundelt SDW de krachten om een nieuw opleidingsinstituut te realiseren op landgoed Vrederust in Halsteren. Volgend jaar - in augustus 2020 - start daar de deeltijd MBO-V opleiding voor zij- en doorstromers om het vak van verpleegkundige te leren. De 24 nieuwe studenten combineren theorie en praktijk bij de organisaties op het landgoed.  

Op Landgoed Vrederust zijn verschillende zorgrichtingen - gehandicaptenzorg, ouderenzorg, jeugdzorg en geestelijke gezondheidszorg - vertegenwoordigd. “Samen opleiden, op locatie, is een logische keuze. We kunnen gebruikmaken van elkaars expertise, de verbinding tussen theorie en praktijk is uitermate sterk en de lijnen zijn kort”, licht Ineke Strijp (GGZ WNB) toe. Geertje van Daalen van Curio (voorheen ROC WestBrabant) vult aan: “Door samen invulling te geven aan deze opleiding is het mogelijk om verschillende leerroutes te volgen en ervaring op te doen in andere sectoren.” Door deze dynamische manier van samenwerken en opleiden willen de partners de (toekomstige) studenten boeien en ook binden aan de zorg in de regio.

 
Snelle ontwikkeling
De eerste contacten met betrekking tot samenwerking dateren van februari. Een half jaar later zijn Curio en de vier zorgorganisaties op het landgoed klaar om deze uitdaging samen aan te gaan. “Alle zorgorganisaties zijn op zoek naar goed opgeleide medewerkers. Daarom is het fijn dat we samen zo snel konden schakelen. Dit geeft een stevige impuls aan de zorg in onze regio”, vertelt Brigitte van Haaften van SDW enthousiast.  “En dat is gewoon nodig”, stemt Hanneke Kooiman (ASVZ) met haar in. “Er zijn veel vacatures in de zorg;  er is een grote behoefte aan goedopgeleide professionals. Hier kunnen mensen het vak leren en direct werkervaring op doen in verschillende richtingen.”

 
Start in 2020
In augustus 2020 starten de eerste 24 studenten met de deeltijd beroepsopleiding om het vak van verpleegkundige te leren. Iedere organisatie draagt een aantal studenten aan. Een dag in de week gaan die gezamenlijk naar school op het landgoed. Op deze wijze leren ze van elkaar. Ook is het dan mogelijk om werkervaring op te doen bij de andere zorgrichtingen. 

 
Informatiebijeenkomsten
In januari 2020 zijn er diverse informatiebijeenkomsten in De Ark, het kerkje op het landgoed. Daarna kunnen geïnteresseerden solliciteren naar een werkleerplek. Informatie daarover volgt vanaf november op de websites van alle betrokken partijen. 

Liever iemand persoonlijk spreken? Kom in contact met een van onze medewerkers

Plan een afspraak met een van onze medewerkers, of stel gewoon eerst wat vragen.