Nieuwe samenwerkingsovereenkomst Consortium Ervaringsdeskundigheid

Samen met negen andere zorgorganisaties, het CZ zorgkantoor, LFB en Tranzo werkt SDW samen in het Consortium Ervaringsdeskundigheid van mensen met een verstandelijke beperking. Deze organisaties tekenden maandag 16 december een nieuwe samenwerkingsovereenkomst.

Het Consortium Ervaringsdeskundigheid bestaat sinds 2012 en ontwikkelde samen met Fontys een opleiding tot ervaringsdeskundige. Sindsdien hebben tientallen mensen met een verstandelijke beperking de opleiding gevolgd, waaronder ook enkele cliënten van SDW.

“Als zorgorganisaties streven we ernaar dat mensen met een verstandelijke beperking mee kunnen doen en zichzelf ontwikkelen”, zegt Brigite van Haaften. Onze bestuurder is ook voorzitter van het consortium. “Een goed voorbeeld is het opleiden en inzetten van ervaringsdeskundigen. In de opleiding ‘Ik deel mijn ervaring’ leren ze om hun eigen verhaal te vertellen.”

“Ze ontwikkelen zich van hulpvrager tot ondersteuner, want hun verhaal helpt en kan een voorbeeld zijn voor andere mensen met een verstandelijke beperking”, vervolgt Brigite. “Maar ervaringsdeskundigen doen meer: in hun organisaties praten ze mee over beleid en participeren ze in werkgroepen, ook geven ze gastlessen op zorgopleidingen.”

In de nieuwe overeenkomst hebben de deelnemers gezamenlijke afspraken vastgelegd om ervaringsdeskundigheid verder te promoten en te ontwikkelen. Brigite: “Ook mensen die de opleiding niet volgen, zijn mensen met ervaringen. Ook zij kunnen hun ervaringen positief gebruiken. We bekijken hoe we dat concreet kunnen vormgeven.” Interne opleidingen van de deelnemende organisaties kunnen daarin een rol spelen. “De 10 zorgorganisaties hebben allemaal eigen cursussen en opleidingen voor hun cliënten. Die kennis gaan ze actief met elkaar delen.”

Liever iemand persoonlijk spreken? Kom in contact met een van onze medewerkers

Plan een afspraak met een van onze medewerkers, of stel gewoon eerst wat vragen.