SDW maakt stemmen makkelijker voor mensen met een verstandelijke beperking

Voor mensen met een verstandelijke beperking is gaan stemmen best ingewikkeld. Daarom hebben we aan de gemeenten in West-Brabant aangeboden om tijdens de komende Provinciale Staten en waterschapsverkiezingen op 15 maart een duo van ervaringsdeskundige met een (licht) verstandelijke beperking en een vrijwilliger op een stembureau neer te zetten. 

Deze duo’s ontvangen de mensen die komen stemmen en kunnen mensen met een verstandelijke beperking rustig uitleg geven over hoe je moet stemmen. Mensen met een verstandelijke beperking zijn meer dan hun beperking. Zij willen en kunnen van betekenis zijn in de samenleving. Deze 'inclusieve stembureaus' dragen bij aan een inclusieve samenleving en een positieve beeldvorming in de maatschappij. 

Duo’s in verschillende gemeenten
Gemeenten reageerden enthousiast op het aanbod. Voor sommige gemeenten was het niet meer haalbaar om zo’n stemduo in te zetten, maar in de gemeenten Rucphen, Zundert, Halderberge, Steenbergen, Bergen op Zoom en Roosendaal is het wel gelukt! Hieronder lees je welke stemduo’s waar te vinden zijn. 

 

Drempel wegnemen
Met dit initiatief laten mensen met een (licht) verstandelijke beperking zien dat zij mee kunnen doen in de samenleving. Ook kunnen zij voor mensen uit deze doelgroep een drempel wegnemen om te gaan stemmen. Bovendien is het voor de ervaringsdeskundige zelf een unieke ervaring.

Liever iemand persoonlijk spreken?
Kom in contact met een van onze medewerkers

Plan een afspraak met een van onze medewerkers, of stel gewoon eerst wat vragen.