Statusupdate Gericht geluid

Ondertussen zijn we zo’n drie maanden aan het testen met gericht geluid. Dit doen we op de locaties dagcentrum de Colweghe, dagcentrum de Pompon en dagcentrum ’t Palet. Drie locaties met drie verschillende cliënten en ook drie verschillende uitkomsten.

Dagcentrum ‘t Palet

Bij het ‘t Palet wordt gericht geluid ingezet om een cliënt van fase 1 van het signaleringsplan terug te krijgen naar fase 0. Helaas werkt bij deze cliënt het gericht geluid niet. Hij reageert niet zoals we gehoopt hadden. Daarom hebben we besloten het gericht geluid voor een andere cliënt in te zetten. Het doel bij deze cliënt wordt wel anders. De cliënt zelf komt namelijk niet in een fase 1 van een signaleringsplan, maar is auditief zo aanwezig en richt dat ook direct op andere cliënten. De andere cliënten hebben hier last van en worden juist onrustig van hem. Met het gericht geluid willen we de cliënt rustiger krijgen zodat hij gewoon op de groep kan blijven en niet naar de gang hoeft omdat andere last van hem hebben. De drie keer dat er getest is bij deze cliënt met gericht geluid waren positief, dus we gaan kijken of dit ook op de lange termijn geldt. Wat we nog wel op moeten lossen is de weerkaatsing van het geluid tegen de muur achter de cliënt. Door deze weerkaatsing hoor je het geluid toch ergens anders in de ruimte, terwijl we dat juist niet willen.

Dagcentrum de Pompon

Op de Pompon wordt gericht geluid ingezet wanneer de cliënt in fase 4 van het alertheidschema zit om hem terug te krijgen naar fase 3. Dit werkt tot nu toe de helft van de keren. Bij deze cliënt is het heel erg zoeken welke muziek op welk moment de juiste keuze is. In tegenstelling tot bijvoorbeeld op de Colweghe, kan er niet elke keer dezelfde muziek aangezet worden, omdat dit niet altijd dezelfde werking heeft. Dus afhankelijk van de cliënt is de muziek/geluid keuze ook iedere keer op nieuw belangrijk. Omdat deze cliënt ook heel bewegelijk is (heen en weer bewegen in zijn rolstoel), denken we dat hij ook wel eens net buiten het beste bereik van de box komt waardoor het gericht geluid misschien niet altijd even goed werkt. Al kan het ook betekenen dat niet de juiste muziekkeuze gemaakt is op dat moment. Wel merken we ook op de Pompon dat het geluid de ruimte in weerkaatst via de muren waardoor andere cliënten last kunnen hebben van het geluid.

Dagcentrum de Colweghe

Op de Colweghe is het gericht geluid een groot succes. Gericht geluid wordt hier in gezet om een autistische cliënt van fase 1 van het signaleringsplan, terug te krijgen naar fase 0. Zodra het gericht geluid aan wordt gezet heeft dit een positieve werking op de cliënt en wordt deze inderdaad rustig.  Alle keren! Wel moet de box op zijn hardst gezet worden omdat deze heel hoog boven de cliënt hangt. Omdat de box zo hard staat, hoor je deze als het heel stil is ook heel zachtjes in de rest van de ruimte. Gelukkig ondervinden andere cliënten geen hinder hiervan.

    
Conclusie tot dusver

We zien dat het gericht geluid dus daadwerkelijk ook op de langere termijn wel degelijk een positief effect kan hebben. Het is wel cliënt afhankelijk en ook afhankelijk van wat je een cliënt aanbiedt. Bij de één kun je standaard hetzelfde geluid aanbieden, terwijl je bij de andere cliënt elke keer opnieuw moet inschatten wat op dat moment het juiste geluid voor hem/haar is. 
We merken ook dat akoestiek en weerkaatsing van het geluid twee belangrijke zaken zijn voor de werking van de box. Daarom zal er op zowel de Pompon als ‘t Palet een akoestiek paneel geplaatst worden wat het geluid van de box zou moeten absorberen. We hopen dat de werking van het gericht geluid dan ook een beter effect op de cliënten heeft, waarbij gericht geluid ingezet wordt, en de andere cliënten het geluid dus ook niet horen. Bij de Colweghe, zal een arm geplaatst worden zodat de box letterlijk dichter naar de cliënt gehaald kan worden. Dit zodat het geluid zachter gezet kan worden waardoor het hopelijk niet meer in de rest van de ruimte te horen is. Al met al toch hele positieve uitkomsten! Vooralsnog is er besloten tot en met februari verder te gaan met de testperiode.
 

Liever iemand persoonlijk spreken? Kom in contact met een van onze medewerkers

Plan een afspraak met een van onze medewerkers, of stel gewoon eerst wat vragen.