Tuinploeg doet dinsdagmiddag het groen voor gemeente Bergen op Zoom

Bezoek je op een dinsdagmiddag Fort de Roovere in Halsteren, dan is de kans vrij groot dat je de tuinploeg van SDW tegenkomt. Vanuit het traject ‘Zorg voor Groen’ hebben zij namelijk Fort de Roovere als uitvalsbasis. Via ‘Zorg voor Groen’ levert SDW een bijdrage aan de gemeenschap: ze zorgen ervoor dat enkele locaties in de gemeente Bergen op Zoom er netjes bij liggen. Daarnaast kunnen mensen die een baan zoeken, deelnemen aan dit traject en zo een opstapje doen naar een betaalde baan. We brachten de tuinploeg een bezoek om hier meer over te weten te komen.

Wat is ‘Zorg voor Groen’? 

In het project Zorg voor Groen werkt SDW samen met verschillende organisaties, waaronder GGZ WNB en de gemeente Bergen op Zoom. Iedere dinsdagmiddag voeren de samenwerkende zorgorganisaties groen- en onderhoudsactiviteiten, zoals het opruimen van zwerfvuil, uit voor de gemeente Bergen op Zoom. Zo onderhouden zij diverse locaties, zoals Fort de Roovere,’t Raveleijn en Fort de Waterschans. Bij SDW hebben we een tuinploeg: die onderhouden al op verschillende locaties het groen. “Daarom was het logisch dat de Tuinploeg zich namens SDW aansloot bij dit project”, zegt SDW-begeleider Daniël van Klink.

Iets terugdoen voor de gemeenschap

SDW heeft bij de gemeente een overeenkomst voor de Wet maatschappelijk ondersteuning (Wmo). “Als wij een contract sluiten met organisaties, maken wij ook afspraken dat zij iets terug moeten doen voor de gemeenschap. We noemen dit ‘Social return on investment’,” vertelt Winny Scheffelaar, adviseur social return bij de Brabantse Wal-gemeenten. “Voor zorgorganisaties hebben we afgesproken dat zij dit kunnen doen via het project ‘Zorg voor Groen’.”

Structuur, werkritme en mogelijk een opstapje

Mensen die al lang zonder baan zitten, kunnen zich aansluiten bij Zorg voor Groen. “Dit project geeft de deelnemer structuur, werkritme en zorgt ervoor dat je weer went aan afspraken op de werkvloer. Als je langere tijd thuis op de bank zit, is dat niet goed voor jezelf en niet voor je CV. Dit project kan een opstapje zijn naar een baan en dat hoeft echt niet per se een baan in het groen te zijn”, legt Daniël uit. 

Meer informatie

Ben je op zoek naar een baan en wil je meer weten over het project Zorg voor Groen? Neem contact op met SDW Startpunt: e-mail startpunt@sdwzorg.nl of telefoon 088-259 3010. Wil je meer weten over social return? Neem contact op met Winny Scheffelaar, e-mail: W.C.P.Scheffelaar@isd.bergenopzoom.nl. 


Liever iemand persoonlijk spreken?
Kom in contact met een van onze medewerkers

Plan een afspraak met een van onze medewerkers, of stel gewoon eerst wat vragen.