Week van de medezeggenschap gestart met passende training

Het is deze week ‘Week van de medezeggenschap'. Afgelopen maandagochtend trapten we deze week af met de training ‘Beter communiceren met mensen met een beperking in een groepsgesprek’. Deelnemers waren cliënten, coaches van cliëntenraden en managers. Ricardo (lid van een cliëntenraad) opende samen met Annemiek en Ramon (adviseurs cliëntparticipatie) de bijeenkomst. Daarna nam Rochedia (gedragsdeskundige) het stokje over. Op een inspirerende manier nam ze de aanwezigen mee in hoe je beter kan communiceren tijdens een cliëntenraadvergadering.  

Verwerkingstijd nader uitgelegd 
Deelnemers werden door een verwerkingstijdoefening bewust dat iedereen een andere verwerkingstijd heeft. Rochedia vertelde na de oefening meer over de verwerkingstijd; “Een persoon met een vertraagde verwerkingssnelheid heeft meer tijd nodig om informatie te verwerken en te reageren. Je kunt je vast voorstellen dat mensen met een fors vertraagde verwerkingssnelheid of informatieverwerking een topprestatie leveren tijdens een groepsgesprek.” 

Tijdens de uitleg van Rochedia over verwerkingstijd kregen enkele deelnemers om de beurt de opdracht om het verhaal van Rochedia uit te tekenen. “Je gaat iets te snel, Rochedia:, vertelde een coach tijdens het tekenen. Rochedia benoemde hierbij; “De reden dat ik er nu voor gekozen heb om te (laten) tekenen tijdens de uitleg is dat je met tekenen ook vertraagt.” En zo werden tijdens de training nog meer praktische tips gedeeld om deelnemers van cliëntenraden zoveel mogelijk te laten meedoen tijdens een vergadering. 

Aan de slag 
Na de theorie zijn deelnemers in groepjes verdeeld. Ieder groepje kreeg nieuwe gesprekskaartjes over duurzaamheid mee. Deze gesprekskaartjes zijn een hulpmiddel om bij een cliëntenraadvergadering in gesprek te gaan over duurzaamheid. De kaartjes zijn gemaakt door ervaringsdeskundigen MET! en de afdeling participatie. Iedere locatie/team van SDW krijgt een setje gesprekskaarten. Dit is een uitbreidingsset van de vorig jaar geïntroduceerde medezeggenschapskletspot. De groepjes gingen met elkaar in gesprek over de kaartjes en probeerden gelijk de theorie en de praktische tips van de workshop in te zetten.  

Na de inspirerende workshop gingen de deelnemers het laatste halfuur van de training met elkaar in overleg om de medezeggenschap op hun locatie te evalueren. “Er werden veel mooie tips met elkaar gedeeld", zo vertelde een van de coaches. “Ik zou bij de volgende training nog meer ervaringen met elkaar willen uitwisselen, want dat is zo waardevol.” 

Liever iemand persoonlijk spreken?
Kom in contact met een van onze medewerkers

Plan een afspraak met een van onze medewerkers, of stel gewoon eerst wat vragen.