Zoom-In: even voorstellen 'onze' professionals in de wijk

In Zoom-In bedenken wijkbewoners en organisaties binnen zorg, welzijn en wonen samen oplossingen waarin mensen meer voor zichzelf en voor elkaar kunnen gaan doen. Waar hun vraag centraal staat en niet het aanbod van organisaties. Samen werken ze aan een wijk waar mensen lekkerder in hun vel zitten. Waar ze zich veilig voelen en waar ze zelf mee kunnen doen.
Zoom-In is gestart in twee wijken van Bergen op Zoom: Gageldonk en Warande.

Professionals
Binnen Zoom-In staat de vraag van de wijkbewoner centraal en niet het aanbod van de eigen organisaties. De wijkbewoner komt met zijn vraag niet naar het kantoor van een organisatie. De verschillende organisaties gaan nu met de wijkbewoner in zijn of haar huis samen aan tafel zitten op zoek naar oplossingen. Binnen Zoom-In werken de professionals van de verschillende organisaties nauw samen in plaats van langs elkaar heen.

Voor veel professionals betekent dit een andere manier van werken. Zoals de regie uit handen geven aan de wijkbewoner en niet terugvallen op vaste procedures en regels. Professionals experimenteren hier in Zoom-In voortdurend mee en boksen op tegen bestaande regels in en rondom hun eigen organisaties. Samen met managers en bestuurders streven we ernaar de belemmeringen en obstakels die zij onderweg tegenkomen, zo snel mogelijk te laten verdwijnen.

Per organisatie zijn professionals betrokken die willen ontdekken, leren en openstaan voor anders denken, doen en organiseren. Zij leren de werkwijze via leersessies en begeleiding en door het uitvoeren van casuïstiekbespreking.

Vanuit SDW zijn twee professionals actief in deze wijken: Richelle van der Eijken en Mariska van 't Hof.  Zij gaan aan de slag met de anders denken, doen en organiseren. 

Richelle stelt zich voor:

Mijn naam is Richelle van der Eijken. Ik werk sinds juni 2017 bij SDW als ambulant begeleider in Bergen op Zoom en omstreken. Ik heb de opleidingen SPW en SPH gedaan. Ik heb de opleiding SPH gevolg in Nijmegen aan de HAN. Deze opleiding sprak mij aan, omdat hier de focus lag op creatief denken en doen. Ik heb hier geleerd te experimenteren met vernieuwende aanpakken en creatieve middelen In het 3e jaar heb ik mijn gespecialiseerd in de gehandicaptenzorg. Tijdens mijn SPH opleiding heb ik ook de minor creativiteitsontwikkeling gedaan. Na mijn opleiding heb ik een jaar gewerkt als doofblindenbegeleider in een dorpje naast Nijmegen. Na een jaar merkte ik dat ik mijn vrienden en familie in Roosendaal miste en ben ik weer terug verhuist naar Brabant. Ik zocht een baan in de buurt en zo ben ik bij SDW terecht gekomen.

In september ben ik gevraagd om me te doen aan het project ' Proeftuin Brabantse Wal' (huidige naam: Zoom-In) in de wijken Gageldonk en Warande in Bergen op Zoom. Dit leek mij gelijk al een ontzettend leuke uitdaging. Het ‘anders denken en organiseren’ sprak mij gelijk aan. Ik heb na mijn opleiding lange tijd na zitten denken hoe ik het creatief denken en doen in zou kunnen zetten om cliënten te ondersteunen. Steeds kwamen weer de regels en wetten naar voren die een knelpunt leken te zijn om mijn creativiteitsontwikkeling in te zetten. Bij Zoom-In wordt er juist van de regels en wetten afgestapt en echt gekeken wat een cliënt kan, wil en nodig heeft. Dat spreekt mij erg aan in dit project. Ik heb ontzettend veel zin in dit project en hoop dat er veel mooie dingen uit voortkomen voor de burgers!

Groet, 
Richelle

Volgende keer zal Mariska zich voorstellen!

 

Liever iemand persoonlijk spreken? Kom in contact met een van onze medewerkers

Plan een afspraak met een van onze medewerkers, of stel gewoon eerst wat vragen.