Carla ondersteunt als vrijwilliger bij de training 'Zeg nou zelf!'

"Samen met mijn broer Jack kom ik iedere trainingsdag graag mee. Jack is cliënt bij SDW en volgt de training. Ik geef als vrijwilliger voor ondersteuning", vertelt vrijwilliger Carla. "Het is altijd weer leuk om te zien dat alle cliënten met plezier en gemotiveerd aan de trainingsdag beginnen."

Tijdens de training ‘Zeg nou zelf!’ leren cliënten wie ze zijn, wat hun talenten zijn en hoe ze voor zichzelf op kunnen komen. Ze leren ook hoe ze hun talenten en ervaringen in kunnen zetten om anderen te helpen. De training bestaat uit tien lesdagen en is ontwikkeld door SDW.

Iedereen mag en kan zichzelf zijn

Carla: “Voordat de training begint schenk ik een kopje koffie of thee in en luister naar de verhalen of probleempjes die een ieder te vertellen heeft. Vanaf het begin af aan viel mij op dat er veel begrip is onderling voor ieders persoonlijke situatie. Er spelen veel emoties bij de deelnemers. Het is fijn dat iedereen zichzelf kan en mag zijn tijdens de training.”

“Tijdens de cursus leren we cliënten positief naar zichzelf te kijken, waardoor het zelfvertrouwen wordt vergroot. Beter voor jezelf opkomen en grenzen aangeven op een nette sociale manier.”

Goed gevoel

“We doen ook praktijkoefeningen. Bijvoorbeeld hardop positief roddelen en complimenten geven. Ik roddel dan positief over de cliënt mee en geef leuke complimenten over hun kwaliteiten. Na afloop heeft hij of zij een leuk beeld van zichzelf en je ziet dat hun zelfvertrouwen groeit. Dat geeft mij ook een goed gevoel.”

Moe, maar zelfverzekerder en vrolijk

“Tussen de middag gaan we gezellig met zijn allen lunchen in de kantine. Daarna beginnen we weer fris en fruitig aan de middag. Er is een duidelijk verschil in de gemoedstoestand van de deelnemers aan het einde van de dag. Ze zijn dan wel een beetje moe van de lesstof, maar ik merk ook dat ze zelfverzekerder en vrolijker zijn. Het is een mooie cursus waar de cliënten lang profijt van zullen hebben. Ik help mee opruimen na de lesdag en zie weer uit naar de volgende trainingsdag.”