Michael leert als begeleider bij SDW

Michael Hulters is BBL-leerling en werkt als begeleider bij SDW. Hier vertelt hij hoe hij dat vindt.

“Ik heb in het verleden een aantal HBO-studies letterlijk vergooid. Ik kwam van de HAVO en wist niet goed wat ik wilde. Doorstuderen was een ‘must’, want je moet tegenwoordig wel een papiertje hebben om ergens te kunnen werken. Tijdens mijn studies vond ik het leuker om te feesten en met vrienden weg te gaan. School was op die leeftijd maar bijzaak.”

“Het werk heeft me positief verrast”


Kans

“Ook werd mij duidelijk dat HBO te hoog gegrepen was en niveau 3 eigenlijk te makkelijk. Bij het scrollen door vacatures kwam de vacature ‘BBL niveau 4, begeleider gehandicaptenzorg’ voorbij. Hoewel ik geen enkele kennis had van zorg of deze doelgroep, sprak het me direct aan. Het was een kans: ik was op zoek naar deze mogelijkheid en dit kwam op mijn pad. En ik werd aangenomen!”

Een berg geduld en een gevoel van trots

“Ik vind werken bij SDW ontzettend uitdagend, divers en leuk. De cliënten maken het werk zo leuk. Je werkt er niet voor jezelf maar voor een ander. De humor, de andere kijk, de directheid en verscheidenheid van cliënten maken elke dag bijzonder. Het kost je af en toe veel tijd en een berg geduld, maar je krijgt er een hoop voor terug. Daarnaast maak je ook de groei en ontwikkeling mee van cliënten. Als begeleider draag je hier toch een steentje aan bij! Dat geeft een gevoel van trots.”

Positief verrast

“Het werk komt redelijk overeen met wat ik in gedachten had. Ik had alleen niet verwacht dat de doelgroepen binnen gehandicaptenzorg zo ontzettend breed waren. Dit heeft me positief verrast. De meeste mensen denken bij gehandicaptenzorg aan die ‘lieve mensen met het syndroom van Down’. Maar je komt er juist heel veel verschillende soorten mensen tegen.”

Lief en leed

“De achtergronden en problemen van onze cliënten zijn de minder leuke kanten van het werk. Natuurlijk doen we er alles aan om het zo goed mogelijk te doen, maar aan het einde van een dienst gaan wij naar huis. Cliënten delen lief en leed. Meestal kunnen we het alleen maar aanhoren en er een positieve draai aangeven. Dit terwijl je in gedachten alles in een klap voor ze op wil lossen.”

Geen kennis en ervaring

“Ik stapte zonder kennis en ervaring het BBL-traject in en ik ben blij dat ik deze stap heb gezet. Ik had moeite met school, en wist niet waar ik heen wilde. Nu doe ik werk dat me elke dag weer positief verrast. Ik ben blij dat ik deze stap heb gezet en zet me er 100% voor in. Door mijn positieve ervaringen binnen SDW en mijn enthousiasme over het werken in de zorg, zou ik het anderen ook zeker aanraden.”