Begeleiding in het onderwijs

Je wilt het liefst dat je zoon of dochter naar een school dicht bij huis gaat. Zodat het kan leren, spelen en knutselen met leeftijdgenootjes in de buurt. 

Soms is daar extra begeleiding of behandeling voor nodig. Hierover maken we afspraken, samen met jou en met de school. We helpen leraren en klasgenootjes bijvoorbeeld om fijn met je kind om te gaan. Soms passen we de werkjes of de lessen aan. Zo kan jouw kind meedoen in de klas en zoveel mogelijk zelf doen. Want jouw kind hoort erbij.

SDW biedt deze vorm van ambulante ondersteuning aan in het gewone onderwijs, in het speciaal onderwijs en op kinderdagverblijven en peuterspeelzalen.

Leren lezen en rekenen

Leren lezen en rekenen

Ambulante begeleiders in het onderwijs werken onder andere met de methodes Leespraat en Rekenlijn. 

Leespraat is een methode om kinderen met Downsyndroom te leren lezen én te leren praten. In plaats van het leren lezen via het spellen van woorden, zoals gebruikelijk in groep 3 van de basisschool, leren kinderen direct de hele woorden herkennen. Ze zien het in eerste instantie net zoals ze een plaatje herkennen. Je neemt hiervoor woorden uit de belevingswereld van het kind.

Rekenen wordt over het algemeen gezien als een te abstract en moeilijk vakgebied voor kinderen met het syndroom van Down. Als je een kind echter vanaf jonge leeftijd op een leuke manier introduceert in de wereld van tellen en getallen, dan kan het de motivatie en vaardigheden ontwikkelen om later ‘echt’ te leren rekenen. Door de zorgvuldige opbouw van stappen en de mogelijkheden voor individuele aanpassing is de Rekenlijn een goede methode voor kinderen met Downsyndroom of met andere leerproblemen. 

Liever iemand persoonlijk spreken?
Kom in contact met één van onze medewerkers

Wij helpen jou graag verder. Neem vrijblijvend contact op met één van onze medewerkers.