Annes zoon slaapt iedere week een nachtje bij zijn pleeggezin

Anne* krijgt ondersteuning van SDW bij de opvoeding van haar 3-jarig zoontje Bart*. Ook gaat Bart iedere week van dinsdagmiddag tot woensdagavond naar een pleeggezin, ofwel een buddygezin. “Ik heb geen netwerk dat mijn zoontje op kan vangen. Ik ben fulltime mama en had een stukje ontlasting nodig. Door het buddygezin heb ik tijd om even op te laden, zodat ik op andere momenten er volledig voor mijn zoontje kan zijn.”

“Natuurlijk voel ik me wel eens schuldig om hem weg te brengen”, vertelt Anne. “Maar inmiddels kan ik me er wel bij neerleggen. Ik weet dat het goed zit. Bart vindt het leuk om naar zijn pleegouders te gaan; hij rent ze op dinsdag altijd tegemoet. Hij weet niet beter en ziet ze als een soort van familie. Hij wordt helemaal betrokken bij het gezin. Soms vind hij het moeilijk om afscheid te nemen, zowel van mij als van het buddygezin.”

Opladen 

“Hoe ik aan een buddygezin kwam? Mijn persoonlijk begeleider en ik hadden een gesprek. Ik had echt een stukje ontlasting nodig. Tijd om even wat voor mezelf te doen, mezelf kon opladen. Zodat ik er dan weer kon zijn voor Bart. Mijn begeleider gaf aan dat een buddygezin goed zou aansluiten bij mijn situatie. Zo is het in gang gezet.” 

“We hebben kennis met elkaar gemaakt en Bart is eerst een paar keer gaan spelen. Dat ging goed en daarna is het uitgebreid met een nachtje slapen. Nu gaat hij soms ook mee op vakantie met het buddygezin. Of ze nemen hem mee naar het strand of bos.”

Afspraken

“Ik vind het fijn dat ik kan bouwen op de afspraken met het buddygezin. Het betekent een stukje regelmaat voor mij, maar ook voor mijn zoon. Het buddygezin stemt goed met mij af. Ik mag hen ook altijd vragen stellen als ik ergens niet aan uit kom. Of het zeggen als ik het ergens niet mee eens ben.” 

“Ik ga soms ook mee op uitstapjes, bijvoorbeeld een dagje naar de Beekse Bergen. En ik nodig het buddygezin bijvoorbeeld uit op de verjaardag van Bart. We hebben best veel contact om het zo goed mogelijk voor Bart te doen. Ik zou het voor andere ouders fijn vinden als er meer pleeggezinnen zijn, zodat zij ook dit stukje ontlasting kunnen ervaren.”


*De namen van Anne en Bart zijn vanwege hun privacy gefingeerd.