Carla en Stef zorgen samen met SDW voor hun dochter Aniek

Aniek woont doordeweek op een woongroep in woonlocatie Aan de Zuidwal in Steenbergen. Hier heeft ze haar eigen kamer met badkamer. In de weekenden en vakanties woont ze bij haar ouders Carla en Stef. “We doen de zorg vooral samen met SDW en dat werkt goed voor Aniek. Ze komt graag naar huis, maar gaat ook graag terug naar Aan de Zuidwal.”

Aniek is een vrolijke jonge vrouw met een lichamelijke en verstandelijke beperking. “Aniek functioneert op het niveau van net geen driejarige. Daarnaast heeft ze epilepsie, een motorische achterstand, autisme en gedragsproblemen. Ze heeft hulp nodig bij de dagelijkse handelingen (ADL) en heeft structuur en stabiliteit nodig. Een complex zorgbeeld dus,” lichten Carla en Stef toe.

Groepsgezinsleven

“Om Anieks kwaliteit van leven te optimaliseren, vroegen wij SDW te helpen. Nu woont ze dus bij SDW en bij ons. Op de woonlocatie geniet Aniek van het groepsgezinsleven: samen eten, koffie drinken, zingen in het koor van de woonlocatie. Iedere week komt er een vrijwilliger een uurtje bij haar en ’s avonds gaat ze soms wandelen met de groep, oefenen voor de avond-4-daagse, fietst ze op haar hometrainer of danst ze op muziek. Van het voorlezen van een verhaaltje voor het slapen geniet ze met volle teugen.

"Overdag gaat ze naar dagcentrum de Plataan; dat vindt ze geweldig! Vanwege de complexiteit van zorg is het belangrijk dat er goed opgeleid personeel is met weinig wisselingen. Thuis en op vakanties loopt Aniek graag mee met onze hondjes en fietsen we op de tandem.”

Overleg en afstemming

Carla en Stef: “Voor een goede samenwerking is afstemming en overleg noodzakelijk. Op zowel de woonlocatie als de dagbesteding heeft Aniek een persoonlijk begeleider. Dat maakt goed overleg tussen woonlocatie, dagbesteding en met ons mogelijk. Het digitale cliëntsysteem helpt daar ook bij. Essentiële zaken worden daarin genoteerd, zodat ze op de dagbesteding weten hoe het ’s ochtends is gegaan en waar ze rekening mee moeten houden en op de woonlocatie kunnen lezen hoe Anieks dag op de Plataan is geweest.” 

“Ook wij rapporteren hierin hoe het in het weekend of op vakantie is gegaan. Bij urgente zaken bellen we met elkaar: iedereen binnen Anieks zorgkring kan zo up-to-date informatie lezen en dat draagt bij aan Anieks kwaliteit van leven. Deze communicatie over en weer stellen wij zeer op prijs. Daarnaast hebben we ieder half jaar de zorgplanbespreking met de persoonlijk begeleiders en de gedragsdeskundige om het zorgbeleid te evalueren en waar nodig bij te stellen.”

Fotoverslag

“Wij, als ouders, maken al vanaf het begin een fotoverslag van de weekenden en vakanties en andere gebeurtenissen voor Aniek. Aniek kan niet lezen of schrijven, maar aan de hand van de foto's kan ze wel vertellen aan de SDW-begeleiders wat ze heeft meegemaakt. Ook deze extra aandacht draagt weer bij aan de kwaliteit van leven van Aniek.”

“Wij regelen nu nog veel voor Aniek, zoals de financiën, kleding, naar de kapper of huisarts, enzovoort. Maar wij hebben er een goed gevoel bij dat SDW dit prima over kan nemen als wij het niet meer kunnen”, sluiten Carla en Stef af.