Gert-Jan leerde zichzelf beter kennen en werkt nu op een droomplek

Gert-Jan zat op de Kameleon toen hij stage liep bij In- en Ompak in Roosendaal. "Ik vond de begeleiding erg fijn en na school heb ik ervoor gekozen om hier te gaan werken. Maar ik vond het ook leuk om in de catering te werken." Inmiddels werkt hij met veel plezier 2 dagen in de week bij de WVS in de catering. Gert-Jan en zijn begeleider Suzanne vertellen hoe dat traject is verlopen.

Suzanne, kan je ons wat vertellen over Gert-Jan, zodat we hem wat beter leren kennen?
Suzanne: "Gert-Jan is een vriendelijke jongen en heeft een vlotte babbel. Hij heeft tijdens zijn schooltijd op de Kameleon stagegelopen bij In- en Ompak. In 2018 kwam hij daar vast werken. Hij combineerde dit met een werkplek in de toenmalige catering van de Rabobank (Have a Break). Gert-Jan is een harde, nette werker maar ook iemand met een eigen mening. We hebben best wat discussies gehad over het uitvoeren van een bepaalde taak. Hij kreeg de stempel ‘eigenwijs’."

Hoe hebben jullie Gert-Jan geholpen in zijn ontwikkeling?
Suzanne: "Tijdens coronatijd mocht hij maar op 1 locatie werken. Hij koos voor In- en Ompak. Gert-Jan kwam toen tot rust en hij stond meer open voor feedback. Ook leerden wij hem nog beter kennen. Een taak op zijn eigen manier uitvoeren, maar wel met gewenste resultaat, bleek een schot in de roos. Gert-Jan kreeg meer vertrouwen en discussies waren minder nodig. Hij kwam er zelf achter dat hij duidelijkheid nodig had, zodat er minder chaos in zijn hoofd was. Door minder chaos in zijn hoofd ging het werk ook steeds beter. Hij ervaarde dat duidelijkheid iets anders is dan streng zijn. Zijn droom over het werken in de catering, naast het ‘in-en ompakken’, bleef. Op donderdag deed hij de kantinetaken in de hal van de WVS, de locatie waar In- en Ompak gevestigd is."

Stond de WVS er voor open Gert-Jan een kans te bieden?
"Jazeker!" zegt Suzanne. "In een gesprek met Eveline, de werkleider van de catering van de WVS, hebben we gevraagd of Gert-Jan een keer bij haar mee mocht draaien. Zij gaf hem deze kans en samen met haar team ondersteunen ze hem bij zijn taak. Gert-Jan weet dat hij duidelijkheid nodig heeft en pakt dit ook bij de WVS op. Zijn proeftijd van 3 maanden voor deze langdurige stage heeft hij glansrijk volbracht."

Gert-Jan heeft het werken bij de WVS ondertussen uitgebreid naar een tweede dag. Op momenten dat het niet lekker met hem gaat, of wanneer er onvoldoende ondersteuning is bij de WVS, komt hij in overleg terug naar de hal waar SDW werkt. Dit vangnet blijft, omdat hij niet in dienst is van WVS. We vroegen uiteraard ook aan Gert-Jan hoe hij het proces heeft ervaren. 

Je werkt nu in de catering van de WVS. Dat is toch wat anders dan bij In- en ompak. Hoe is dat gegaan?
Gert-Jan: "Ik heb stagegelopen bij In- en Ompak en ik vond de begeleiding heel fijn. Daarom heb ik ervoor gekozen daar te gaan werken, toen school klaar was. Ik heb koken altijd heel leuk gevonden. Vanuit school heb ik ook stagegelopen in de catering bij Have a break (red. zat in het Rabobank kantoor in Roosendaal). In- en Ompak zit in het gebouw van de WVS en mijn begeleider heeft voor mij gevraagd of ik daar een keer mee mocht helpen. Dat kon! En nu werk ik er zelfs 2 dagen in de week."

Welke werkzaamheden vind je het leukst om te doen?
Gert-Jan: "Bij de catering op dinsdag help ik mee met soep koken en broodjes maken, dit vind ik het leukst. Hiervoor moet ik wel vroeger beginnen, maar dat heb ik er voor over."

Waar ben je trots op?
"Ik heb meer contact met collega's, dat is heel fijn. Ik heb beter leren samenwerken. Ook heb ik geleerd om met de ‘elektrische dweil’  te werken", zegt Gert-Jan.

Wat wil je nog meer leren?
"Ik ben heel leergierig. Ik wil nog veel leren over wat bij een gewone baan nog meer komt kijken. Ik ben heel blij dat ik daar de kans voor krijg. Bij de WVS kan ik kijken hoe ver ik kan komen", sluit Gert-Jan af.