Marjolein is FloorPlay-specialist bij SDW

"Nogmaals blaas ik de ballon op. Evi* kijkt me niet aan. Ze pulkt aan een draadje van mijn vest. Het is bekend gedrag van haar. Evi is een meisje van 3 jaar oud. Ze zit vaak in haar eigen wereld en lijkt geen oog te hebben voor mensen en de omgeving."

Marjolein is een FloorPlay-specialist bij SDW. FloorPlay is een behandelmethode waarbij jonge kinderen met ontwikkelingsproblemen gestimuleerd worden om contact te maken met de ander en daarin plezier te beleven. In dit artikel neemt Marjolein je mee in één van haar sessies en geeft je een inkijkje in de methode FloorPlay.

"Ik besluit gebruik te maken van expressie en mijn stem. Heel overdreven blaas ik de ballon op. Ik doe alsof ik een grote hap lucht neem en blaas de ballon op. Vrijwel direct krijgt ik de reactie die ik gehoopt had: Evi ziet mij en de ballon die steeds groter wordt. Ze reikt met haar handje ernaar.

Ik blaas nog drie keer. Ik ben nog steeds in beeld bij Evi, ze maakt zelfs voorzichtig oogcontact met me. Ik houd de ballon vast tussen mijn vingers, ik maak er geen knoopje in en vraag: “Zal ik hem loslaten?” Evi kijkt me niet aan. Haar blik is op de ballon gericht. Ik tel tot drie, waarna ik de ballon loslaat en deze door de kamer laat vliegen. Evi moet hard lachen en rent achter de ballon aan.

Ik neem de ballon van haar over en herhaal hetgeen ik net heb gedaan. Dit doen we ongeveer drie á vier keer, waarbij Evi's blik gericht blijft op de ballon. Bij de vijfde keer blaas ik nogmaals de ballon op en houd ik deze vast. Ik tel opnieuw tot drie, maar dit keer laat ik de ballon niet direct los. Juist op dat moment gebeurt er iets waar ik op gehoopt had. Evi kijkt me aan en maakt een geluid, waaruit ik kan opmaken dat ik mag loslaten. Er is communicatie! En zo hebben we door iets simpels als een ballon een pril begin gezet voor meer communicatie in de toekomst!"

 

Wil je meer weten over FloorPlay? Kijk op www.sdw.nl/FloorPlay 

*Vanwege de privacy is de naam Evi gefingeerd.