Ouders van Zoë* gingen aan de slag met FloorPlay

Erwin en Nina* vermoedden al een tijdje dat er “iets mankeerde” met hun dochter Zoë. Via een omweg en inmiddels een jaar verder werden ze doorverwezen naar SDW. Daar volgde een observatieperiode waarna werd voorgesteld om een behandeling met FloorPlay te starten. FloorPlay is een behandelmethode waarbij jonge kinderen met ontwikkelingsproblemen gestimuleerd worden om contact te maken met de ander en daarin plezier te beleven. 

“Wij hadden nog nooit gehoord van deze behandelmethode”, vertellen de ouders. “Maar we kregen een duidelijke uitleg en daarna kwam er een jaar lang een begeleider bij ons thuis om ons als ouders te coachen. Onze dochter kreeg hierdoor zowel op de groep bij SDW als thuis door ons als ouders de FloorPlay-behandeling.” 

Rollen omdraaien 

“In het begin waren we als ouders de observerende personen terwijl de begeleider bezig was met de FloorPlay. Na een paar maanden werden de rollen omgedraaid. We kregen feedback en tips van de begeleider. Er werden ook video-opnames gemaakt, zodat we als ouders zelf konden zien hoe we bezig waren met FloorPlay. Zo konden we zien wat we goed of minder goed deden om uiteindelijk onszelf te verbeteren.” 

Gewoontes veranderen 

“Om eerlijk te zijn, hadden we in het begin het moment bereikt van ‘we zien wel waar het schip strand’. Achteraf vonden we de begeleiding erg goed en volgens plan uitgevoerd. Het was in het begin erg wennen om op de manier van FloorPlay met onze dochter bezig te zijn. We hebben immers zelf eerst wat gewoontes moeten veranderen. We leerden bijvoorbeeld om gewoon onze dochter te volgen in wat ze wil gaan doen in plaats van dat wij als ouders bepalen met welk speelgoed of welke spelletjes onze dochter moest spelen.”  

Mijlpalen 

“Het was eerst flink doorzetten, maar na een paar maanden zag je al fantastische resultaten. Onze dochter leefde eerst in haar eigen wereldje en ze had totaal geen interesse in de buitenwereld. Dankzij FloorPlay is het gelukt om onze dochter vanuit haar gesloten wereldje te bevrijden. De ontwikkeling verloopt in verschillende mijlpalen. Ze zat in het begin in mijlpaal 1 en amper een jaar later zat ze in mijlpaal 4. Achteraf gezien ging het best snel.” 

“We zijn zeer positief over de behandeling die ons leven als gezin een stuk makkelijker heeft gemaakt. In het begin was onze dochter meestal van slag omdat we haar niet konden begrijpen. Dankzij FloorPlay is daar verandering in gebracht en we hebben weer plezier in het leven.” 

Meer informatie

Voor meer informatie over de inzet van FloorPlay kun je contact opnemen met Startpunt via 088-259 3010 of startpunt@sdwzorg.nl  

*Namen in dit artikel zijn vanwege de privacy niet de echte namen