Toos vindt het fijn om onder de mensen te zijn

Toos kwam in 2021 met haar man Wim wonen op woonlocatie Zuiderdreef in Bergen op Zoom. “Toen we in Breda samenwoonden in een eigen woning kregen we veel hulp van diverse mensen en later ook van thuiszorg. Ik deed zelf boodschappen, de was en we kookten samen. Maar het ging niet langer meer, we moesten steeds meer hulp aan anderen vragen om toch zelfstandig te wonen. Bij SDW woonlocatie Zuiderdreef konden we samen terecht.”

Toos heeft een verstandelijke beperking en heeft hulp nodig bij de verzorging. Op woonlocatie Zuiderdreef deelden Toos en Wim twee kamers in een groepswoning. Toen het slechter ging met Wim, bleef Toos bij hem en hielp met zijn verzorging. Ook kreeg ze gedeeltelijk de regie in alle zaken rondom zijn overlijden. “Ik heb geholpen met wassen en aankleden van Wim na zijn overlijden. Veel mensen kwamen afscheid nemen toen hij opgebaard was. Dat was fijn. We waren 47 jaar samen. Hij is op zijn verjaardag overleden.”

Paling

Toos denkt regelmatig aan vroeger. Aan de tijd met Wim, maar ook aan haar jeugd. “Ik haalde appeltjes weg uit de tuin van de pastoor en ook grote bloemen”, vertelt Toos lachend over haar kattenkwaad. “Ik had een goede band met mijn oma en haar bezocht ik een paar keer per week in het verzorgingshuis bij de nonnen. Oma hield van paling en die nam ik voor haar mee. Maar als ik dan later vroeg hoe ze de paling vond, dan zei ze dat ze geen paling had gegeten. Wat bleek: de nonnen hadden deze gegeten. De volgende keer dat ik paling meenam, bleef ik netjes bij oma zitten totdat zij de paling zelf had gegeten.”

Leuke dingen doen

Lichamelijk gezien gaat Toos achteruit. Verzorgen wordt steeds moeilijker en door het bibberen wordt ze belemmerd in haar functioneren. “Knijpen kan ik niet meer. Een dopje opdraaien? Dat duurt wel een half uur! En soms laat ik dingen uit mijn handen vallen. De begeleiding past dingen wel voor mij aan. Ik heb nog genoeg leuke dingen die ik kan doen. Zo maak ik graag armbanden van elastiekjes en leg ik graag grote puzzels. Tijdens het koffiedrinken op de groep kaarten we vaak. Verder zit ik in de bewonersraad en ga ik graag naar de vergaderingen. Het is leuk om ook mensen van andere groepen te ontmoeten”, vindt Toos.

Meehelpen op de zorgboerderij

“Gelukkig kan ik nog steeds lopen. Ik doe op gemak mijn rondje; soms zelfs een grote ronde door de wijk. Bij zorgboerderij de Ouwe Tol help ik mee de dieren verzorgen. Eerst maakte ik de stal schoon, maar dat is te zwaar geworden. Vegen lukt nog wel. En ik help mee als er een markt is.”

Toos is ook geïnteresseerd in geschiedenis. In Breda vond ze het leuk om in het archief dingen op te zoeken. “Ik wil graag nog eens naar het Markiezenhof hier in Bergen op Zoom gaan”, zegt Toos terwijl ze vertelt over de markiezen en markiezinnen. Het is duidelijk dat Toos zich door haar verleden en haar beperkingen niet klein laat krijgen.