Van weinig vertrouwen naar veel plezier: Michael vond weer woongeluk bij SDW

Voor nieuwe bewoners in een woonvoorziening is vertrouwen in de begeleiders en de andere bewoners heel belangrijk. Dat weet Michael (24) maar al te goed. Op zijn vorige woonvoorziening zat hij niet op zijn plek. Bij SDW zit hij dat gelukkig wel. Hij vertelt er samen met zijn ouders over.

Michael straalt als hij vertelt over zijn huidige woonplek bij SDW. Sinds drie maanden heeft hij een eigen appartement binnen woonlocatie De Pompier in Hoogerheide, op slechts vijf minuten afstand van zijn ouders. Maar dat hij nu straalt, is geen vanzelfsprekendheid. Michael: “Op mijn vorige locatie zat ik helemaal niet op mijn plek. De begeleiders begrepen daar niet hoe ze om moesten gaan met mijn autisme. Dat heeft me veel pijn gedaan. Zo erg zelfs dat ik het nut van het leven soms niet meer in zag.” 

Gezien en begrepen worden

De afgelopen twee jaar woonde Michael daarom weer bij zijn ouders. Maar hij besloot, samen met hen, toch weer de stap te wagen richting een woonvoorziening. Michaels moeder is trots op hem. “Wij zagen met eigen ogen hoe er met Michael werd omgegaan op de andere locatie. Dat deed ook ons veel pijn. Maar Michael is een doorzetter. Ik vind het onwijs dapper dat hij toch weer de stap durfde te wagen naar een andere woonvoorziening.” Michael zelf vult zijn moeder aan: “Natuurlijk vond ik dat spannend. Toen ik bij SDW binnenstapte, begon ik eigenlijk al met weinig vertrouwen. Maar nu, drie maanden later, durf ik te zeggen dat het hier echt anders is. Ik voel me gezien en begrepen. De begeleiders gaan anders met mij om en de sfeer tussen de bewoners vind ik veel fijner.”

Nieuwe vriendschappen

Hij begint te lachen als hij vertelt over een medebewoner waarmee hij in korte tijd een vriendschap heeft opgebouwd. “Met hem kan ik altijd zó lachen. Laatst kwam hij terug van zijn werk in Utrecht en had hij de bus gemist. Is ‘ie helemaal gaan lopen van Bergen op Zoom naar Hoogerheide! Het is echt fijn om zo’n goede klik met iemand te hebben.” Ook met de andere bewoners heeft Michael het naar zijn zin. “Iedereen is vrij rustig hier. Voor mij is het heel belangrijk om de juiste mensen om me heen te hebben.” 

Passie

Bij De Pompier heeft Michael de keuze om mee te doen met de groep of om zich even terug te trekken in zijn eigen appartement. “Dat is heel prettig! Vaak eet ik ‘s avonds mee met de groep, maar overdag vind ik het soms lekker om even op mezelf te zijn. Even ontprikkelen.” Overdag besteedt Michael zijn tijd op de dagbesteding, in het mediateam. Hij maakt promotiefoto’s en -filmpjes voor SDW of andere bedrijven. “Het was even een zoektocht voor mij naar wat ik écht leuk vind om te doen. Ik ben begonnen met een studie ict, maar kwam erachter dat dat toch niet echt mijn ding is. Later heb ik meegeholpen in de keuken, maar ook daar werd ik niet zo blij van. In fotografie en film heb ik echt mijn passie gevonden. Het spelen met licht en uiteindelijk een mooi beeld creëren, geeft mij veel voldoening.”

Michael is blij dat hij dankzij SDW weer met veel plezier naar de toekomst durft te kijken. “Het was een lange zoektocht naar een passende plek voor mij, maar hier heb ik hem echt gevonden. Daar ben ik heel blij mee.”