Speeddates cliëntenraad ambulant Oost

Voor de cliënten die ondersteuning krijgen van de SDW begeleiders uit team Ambulant Oost staat er een cliëntenraad paraat. Deze cliëntenraad bestaat al vele jaren. De leden komen 6 keer per jaar bij elkaar op het SDW hoofdkantoor in Roosendaal. Ze worden tijdens de vergadering begeleid door cliëntenraadcoaches Marleen en Mechy. 

Tijdens de vergadering bespreken ze vragen die leven bij de cliënten. Ze denken na over thema's voor themabijeenkomsten. Ook kijken ze welke activiteiten ze samen met andere organisaties in de wijken kunnen organiseren, zodat cliënten elkaar kunnen ontmoeten. 
Voorzitter Ludo: “Alle leden van de cliëntenraad mogen zeggen wat ze denken of willen. Je mag je eigen mening laten horen en kan voor jezelf, en mede cliënten, opkomen.”

Niets is te gek

Unitmanager Robin de Hoon beaamt dat. “Dat klopt, niets is te gek. De cliëntenraad is een mooie manier om de cliënten een stem te geven en medezeggenschap. We willen graag vragen die breed leven bespreken en samen nieuwe initiatieven oppakken en bestaande verder uitbouwen. We halen tips op voor de begeleiding, maar ook voor mijzelf als unitmanager.”

Leden Aaron en Jan geven aan dat ze goed samenwerken in de cliëntenraad. “We wonen zelfstandig en krijgen daarbij begeleiding bij het regelen van zaken die we lastig vinden. Denk aan financiële zaken, het invullen van formulieren, het boeken van vakanties en gezond koken. We mogen daarin onze eigen keuzes maken. Tijdens een vergadering ontmoeten we elkaar en gaan we met elkaar in gesprek over diverse onderwerpen. We leren van elkaar en de cliëntenraadcoaches.”

Speeddates

In januari en maart nodigden de huidige cliëntenraadsleden Jan, Aaron, Ludo en Raymon cliënten uit om in een buurthuis in Roosendaal nader kennis te maken met de cliëntenraad. Dat deden ze via speeddates. Dat was interessant. Er sloten cliënten aan die wonen in Hoeven, Sint Willebrord, Oud-Gastel, Roosendaal en andere plaatsen uit het werkgebied van ambulant Oost. Ze stelden tijdens die speeddates zichzelf voor en beantwoorden vragen over wat de cliëntenraad doet. Dit om nieuwe leden te werven voor de raad. 

Cliëntenraadcoach Mechy: “We hebben al wat aanmeldingen ontvangen, heel fijn. Met deze cliënten gaan we in een nadere afspraak dieper in op de afspraken en de verwachtingen. We hopen dat ze daarna volmondig ‘ja’ zeggen tegen een plek in de cliëntenraad.”
Haar collega Marleen vult aan: “Een van de potentiële nieuwe leden gaf al aan dat het haar leuk lijkt een nieuwsbrief te maken. Om cliënten op de hoogte te houden van waar de cliëntenraad en SDW mee bezig zijn. Heel fijn dat ze zo meedenken en zaken willen oppakken.”

Cliëntparticipatie

In maart sloot ook Zeynep, adviseur cliëntparticipatie bij SDW, aan. Zij vertelde de aanwezigen meer over de afspraken rondom medezeggenschap. Ook nodigt ze iedereen uit voor de bijeenkomsten die ABCDate organiseert (www.abcdate.nl). Je kan op ABCDate veilig nieuwe mensen ontmoeten. Het is heel handig wanneer je op zoek bent naar nieuwe vriendschappen of mensen om samen activiteiten te ondernemen. 

 

Wil je meer weten over medezeggenschap (meepraten) bij SDW? Kijk eens op de pagina Cliëntenparticipatie